Vil ikke svare

Aili Keskitalo vil ikke svare på om hun er klar til å ta over ledelsen av Sametinget hvis Egil Olli skulle gå av som president på neste plenumsmøte.

Egil Olli og Aili Keskitalo
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Sametinget må ha styring, og jeg er sikker på at det vil være styring på Sametinget også etter neste plenumsmøte. Det skal det ikke være tvil om.

– Hvem skal styre da?

– Det må du ikke spørre meg om. Arbeiderpartiet har gått i et mindretallsråd med lovnader om et godt samarbeid med de andre grupperingene på Sametinget. Det syns jeg ikke dem har maktet å gjøre i behandlingen av institusjonsmeldingen , svarer parlamentarisk leder i NSR, Aili Keskitalo.

HØR: Aili Keskitalo vil ikke svare

GULDAL: Aili Kerskitalo ii dáhto njulget

Turbulent ting

Hun gikk av som president i fjor høst, etter at NSR mistet flertallet på grunn av samarbeidsbrudd med enkeltmannspartiet "Samer bosatt i sør".

Da dannet Arbeiderpartiet et mindretallsregjering, og Egil Olli ble president.

Nå, et år etter, har Olli varslet at han går av som president , hvis institusjonsmeldingen ikke blir vedtatt på neste plenusmøte.

– Merkelig arbeidsmåte

– Jeg syns det er merkelig av Egil Olli å komme med trusler og stille kabinettspørsmål på en pressekonferanse, fire uker før plenumsmøte, sier Keskitalo.

Hun mener at Olli har nok tid til å få et flertall for sitt forslag, selv om NSR ikke vil støtte rådets institusjonsmelding. For NSR holder på sitt, når det gjelder institusjonsmeldingen.

– Vi har sagt at den må på høring før plenum kan ta stilling til den, og det holder vi fast ved, sier Keskitalo.

LES OGSÅ: Bråk om samiske institusjoner

– Hva vil NSR gjøre hvis Olli trekker seg på neste plenumsmøte?

– Det er umulig for meg å spekulere i hva som kan skje om fire uker. Sametingsrådet har selv skapt denne situasjonen ved å stille et ultimatum, og hvis dem ønsker å få gjennomslag for sin egen politikk, må dem jobbe for å danne et flertall for det, svarer Keskitalo.

LES OGSÅ: – Ap kan ikke tvinge oss til å godta noe vi er uenig i