Hopp til innhold

Vil ikke svare

Aili Keskitalo vil ikke svare på om hun er klar til å ta over ledelsen av Sametinget hvis Egil Olli skulle gå av som president på neste plenumsmøte.

Egil Olli og Aili Keskitalo
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Sametinget må ha styring, og jeg er sikker på at det vil være styring på Sametinget også etter neste plenumsmøte. Det skal det ikke være tvil om.

– Hvem skal styre da?

– Det må du ikke spørre meg om. Arbeiderpartiet har gått i et mindretallsråd med lovnader om et godt samarbeid med de andre grupperingene på Sametinget. Det syns jeg ikke dem har maktet å gjøre i behandlingen av institusjonsmeldingen , svarer parlamentarisk leder i NSR, Aili Keskitalo.

HØR: Aili Keskitalo vil ikke svare

GULDAL: Aili Kerskitalo ii dáhto njulget

Turbulent ting

Hun gikk av som president i fjor høst, etter at NSR mistet flertallet på grunn av samarbeidsbrudd med enkeltmannspartiet "Samer bosatt i sør".

Da dannet Arbeiderpartiet et mindretallsregjering, og Egil Olli ble president.

Nå, et år etter, har Olli varslet at han går av som president , hvis institusjonsmeldingen ikke blir vedtatt på neste plenusmøte.

– Merkelig arbeidsmåte

– Jeg syns det er merkelig av Egil Olli å komme med trusler og stille kabinettspørsmål på en pressekonferanse, fire uker før plenumsmøte, sier Keskitalo.

Hun mener at Olli har nok tid til å få et flertall for sitt forslag, selv om NSR ikke vil støtte rådets institusjonsmelding. For NSR holder på sitt, når det gjelder institusjonsmeldingen.

– Vi har sagt at den må på høring før plenum kan ta stilling til den, og det holder vi fast ved, sier Keskitalo.

LES OGSÅ: Bråk om samiske institusjoner

– Hva vil NSR gjøre hvis Olli trekker seg på neste plenumsmøte?

– Det er umulig for meg å spekulere i hva som kan skje om fire uker. Sametingsrådet har selv skapt denne situasjonen ved å stille et ultimatum, og hvis dem ønsker å få gjennomslag for sin egen politikk, må dem jobbe for å danne et flertall for det, svarer Keskitalo.

LES OGSÅ: – Ap kan ikke tvinge oss til å godta noe vi er uenig i

Korte nyheter

 • ÁDI: Alimus iešsorbmenlohku 1988 rájes

  Les på norsk.

  Jápminlogut iešsorbmen-, alkohola- ja gárrenmirkkuid geažil lea hirbmadit lassánan diibmá.

  Dát boahtá ovdan Álbmotdearvvašvuođainstituhta (ÁDI) ođđa raporttas.

  2023:s registrerejuvvojedje 693 iešsorbmema, 70 eanet go 2022:is. Dušše 1988:s leat registrerejuvvon eanet iešsorbmemat.

  – Dat alla lohku 2023:is laktása dan trendii mii álggii ovdal pandemiija go iešsorbmenlogut lassánedje, dadjá ÁDI Jápmingártenregistara váldodoavttir Marianne Strøm.

  Leat eanet dievdoolbmot go nissonolbmot geat sorbmejit iežaset. Diibmá ledje 71 proseanta iešsoardimiin dievdduid gaskkas, nugo lea leamaš ovddit jagiid ge.

  Jápminlogut narkotihka geažil, maiddai gohčoduvvo badjel gierdanmeari, lea maid alla dásis. Jápminárkaregistara logut čájehit ahte 2023:s ledje 363 jápmima narkotihka geažil, mii lea alimus lohku 2021 rájes.

 • FHI: Høyeste antall selvmord siden 1988

  Antall selvmord, og alkohol- og narkotikautløste dødsfall har gått markant opp i 2023.

  Det kommer frem i en ny rapport Folkehelseinstituttet la frem torsdag.

  I 2023 ble det registrert 693 selvmord i 2023, 70 flere enn i 2022. Bare i 1988 ble det registrert et høyere antall selvmord.

  – Det høye antallet i 2023 føyer seg inn i en trend som begynte før pandemien med økende selvmordstall, påpeker overlege Marianne Strøm ved Dødsårsaksregisteret, FHI.

  Flere menn enn kvinner tar selvmord. I 2023 var 71 prosent av selvmordene hos menn, slik det også har vært i tidligere år.

  Antallet registrerte narkotikautløste dødsfall – også kalt overdoser – er også på et høyt nivå. Dødsårsaksregisterets tall viser at det i 2023 var 363 narkotikautløste dødsfall, det høyeste antallet siden 2021.

 • Bil beslaglagt etter råkøyring

  Utrykkingspolitiet i Tromsø stoppa i natt ein bilførar som etter gjennomsnittsmåling blei målt til 183 km/t i 90-sonen på E6 i Lavangsdalen.

  Både førarkortet og bilen blei beslaglagde på staden, melder Troms politidistrikt.

  E6 Lavangsdalen
  Foto: 175.no