–Jeg e råere som Siw-Anita enn Sven

Árdna møter Sven Henriksen.

Siw Anita
Foto: Bengt Roger Kåven / NRK Sápmi

Den samiske skuespilleren Sven Henriksen har gjort mye forskjellig på teaterscenen i over 40 år, men nå går han nye veier ved å spille en kvinnerolle. Det gjør han som en hyllest til den nordnorske kvinnen.

– Som Siw-Anita tør jeg si ting jeg ellers ikke ville våget

– Å lage teater handler om å kle på seg en annen personlighet. Som Siw-Anita tør jeg si ting jeg ellers ikke ville våget. Men vi er ganske like. Vi er begge frittalende og mener veldig mye om så mangt, sier Sven Henriksen.

Den samiske skuespilleren Sven Henriksen er hovedgjest i denne månedes utgave av kulturmagasinet Árdna som sendes 31. oktober klokken 17.10 på NRK1. Vi møter han i Mo i Rana i Nordland der han bor og arbeider for tiden. I programmet får vi også en liten smakebit på Sven Henriksens kvinnelige alterego, en munnrapp dame fra Senja.

Sven Henriksen som Siw Anita på scenen

Sven Henriksen som Siw-Anita.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK Sápmi

– Hun er en dame som heller ikke er skåren for tungebåndet, ler Henriksen.

Mange jern i ilden

Henriksen sier selv at han ble frelst av teateret i en alder av 12 år og han har et imponerende langt teaterliv bak seg. Han har vært å se i filmer, ulike TV-produksjoner og teaterscener både i inn- og utland. Han har også jobbet som bl.a skuespiller og scenograf/makeup ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

I tillegg er han artist, manusforfatter, blogger og samfunnsdebattant.

Ardna møter Sven Henriksen

Programleder Siv Eli Vuolab og skuespiller Sven Henriksen snakker om mange ulike temaer i denne månedens utgave av det samiske kulturmagasinet Árdna. Programmet ser du førstkommende torsdag.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK Sápmi

– Jeg kunne ikke hatt noe annet liv, sier han.

Engasjert i samisk kulturpolitikk

Sven Henriksens samiske røtter kommer fra Malangen i Troms, men han vokste opp sørpå. Hans samiske tilknytning blir bare sterkere med årene og han følger spesielt med på hva som skjer innen kulturpolitikken i Sápmi.

– Det gjør meg rasende å se at samiske politikere ikke fronter samisk kultur mer. Det er en skandale at det samiske nasjonalteateret fortsatt ikke har et eget teaterhus, men at de må jobbe under uverdige forhold i et gammelt kulturhus som skulle vært pusset opp for lenge siden, sier Henriksen.

– Det virker som om samiske politikere er mest opptatt av å skrive reiseregninger istedet for å ta vare på den samiske kulturen som bør være deres hovedoppgave.

Skriver politisk teater om gruvedrift

Sven Henriksen har også meninger om den samiske scenekunsten og teateret. I denne månedens Árdna avslører han at han jobber med et eget samisk teaterprosjekt som problematiserer mineralvirksomhet i Sápmi. Prosjektet er han allerede halvveis ferdig med.

– Samisk teater har vært litt redd for å ta tak i ømfintlige temaer og tiden er inne for å se på egen samtid. Det vil også det samiske teateret gjøre for de har bedt meg om å skrive for dem, sier Henriksen.

I denne månedens Árdna som sendes førstkommende torsdag klokken 17.10 på NRK1 møter vi i også den sjøsamiske tatovøren, kropp- og kunstmaleren Arnhild Haagensen som ikke kan leve uten kunsten. Nå er hun aktuell med en egen kunstutstilling i Oslo der samiske symboler står sentralt.