Hopp til innhold

– Vi trekker nok ikke forslaget

Fremskrittspartiets medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen sier det aldri vil være aktuelt for partiet å trekke forslaget om å legge ned det meste av samiske rettigheter.

Morten Ørsal Johansen

Morten Ørsal Johansen (FrP) sier at partiet vil stå på sitt når det gjelder samiske rettigheter.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Forslaget kommer aldri til å bli trukket tilbake. Nå var det en ensartet gruppe som var på denne høringen her. Vi fikk da stort sett pressgruppens og Sametingets vurdering av saken. Det var ingen andre som deltok i denne høringen, som står for andre meninger. Vi kommer aldri til å trekke forslaget på bakgrunn av dette. Det skulle bare mangle. Dette er et forslag som er fremmet for Stortinget og det kommer til å bli behandlet på Stortinget som alle andre forslag, sier Morten Ørsal Johansen, FrPs representant i Kommunal- og forvaltningskomiteen.

Eirik Sivertsen, Nordland Ap

Saksordfører Eirik Sivertsen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

FrP foreslår at Norge skal tre ut av ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk, oppheve finnmarksloven, legge ned Sametinget og Finnmarkseiendommen og avvikle forvaltningsområdet for samiske språk. Derfor ble det tidligere denne uka holdt en åpen høring om samiske rettigheter i Stortinget.

Saksorføreren for høringen, Eirik Sivertsen (Ap), sa etter høringen at det det ikke hersket noen tvil om at FrPs forslag om å legge ned det meste av opparbeidede samiske rettigheter kommer til å bli nedstemt i Stortinget .

Sivertsen anmodet derfor FrP om å trekke tilbake forslaget sitt.

– Ikke viktig med støtte fra andre partier

Ørsal mener det ikke er viktig om partiet akkurat nå ikke får støtte fra de andre partiene.

– Vi fremmer forslag stadig vekk i Stortinget, som ikke får støtte fra andre partier. Hvis du skal gi deg med å fremme forslag fordi du ikke får noen støtte fra noen andre, ja da er du ute og kjøre. Det er en demokratisk rett vi som parti har til å fremme forslag i Stortinget og vi kommer til å fremme forslag i Stortinget fremover selv om vi vet at vi ikke har støtte for dem. Vi fremfører vår politikk og så for andre partier fremme sin politikk, understreker Ørsal.

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap).

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder og tidligere partisekretær, Martin Kolberg, gikk denne uka hardt ut mot FrPs forslag , som han stemplet som udemokratisk og som han tar sterk avstand fra.

– Vi vet jo at dette vil bli jevnet med jorden, for å si det rett ut, når det kommer i «Salen», men det er grunn til å være oppmerksom på den type holdning. Jeg skal love at vi skal ta debatten prinsipielt, når denne saken i sin kommer til behandling i Stortinget, lover Martin Kolberg.

Ørsal synes at utspillet til Kolberg er merkelig og udemokratisk.

– Hvis Martin Kolberg er av den oppfatning at forslag de selv er uenige i ikke har livets rett, da har demokratiet fått en alvorlig knekk. Det er det i hvertfall ikke noe tvil om, hevder Ørsal.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK