Hopp til innhold

– Vi må snakke om selvmord

Loga sámegillii.

I dag arrangerte Sametinget seminar om selvmordsforebygging i Sapmi. Formålet med seminaret var å sette søkelys på forebygging av selvmord og selvmordsforsøk i samiske samfunn og hvordan samfunnet kan sammen jobbe med disse utfordringene.

For ti år siden mistet Simon Issát Marainen begge brødrene sine etter selvmord. Det var bare ti måneder mellom hendelsene.

– Vi må snakke om selvmord, selv om det er en vanskelig sak.

Marainen valgte tidlig å være åpen om tragediene som rammet familien.

– Jeg besøkte naboene mine, oppsøkte dem for å snakke om hendelsene. I ettertid har disse menneskene sagt til meg at det var på grunn av dette at de turte å komme til oss, til foreldrene mine, sier han.

Flere politikere felte noen tårer imens Marainen holdt foredrag om hvordan selvmord påvirker de etterlatte. Han fikk skryt for åpenheten sin.

Sametingsrepresentant, Sara Katrine Aleksandersen (NSR), ønsker endring om det å snakke om tabubelagde saker i det samiske samfunnet.

– Man skal kunne si at nå sliter jeg, at jeg ikke har det bra i livet, sier hun.

Korte nyheter

 • NHO: Håper på færre lovbrudd i år

  3 av 5 ungdommer hadde i 2023 en sommerjobb hos en bedrift som brøt arbeidsmiljøloven. Tallene fra LOs sommerpatrulje i Troms og Finnmark har ført til tiltak før årets sommer. NHO, som representerer bedriftene, opplyser at de aktivt oppdaterer medlemmene om arbeidsmiljøloven.

 • Rødt vil foreslå boplikt i Tromsø

  Førstekandidat for Rødt Tromsø, Peder Joakimsen, vil foreslå boplikt i hele Tromsø.

  Det skriver iTromsø.

  Joakimsen mener at dette vil frigjøre flere boliger til dem som skal bo i byen, ved at færre får muligheten til å leie ut bolig på Airbnb.

  Han vil legge frem forslaget på onsdagens kommunestyremøte.

  – Spekulanter kjøper opp sekundærboliger for å bruke de i korttidsleiemarkedet, noe som begrenser tilgangen til boliger for vanlige folk i byen, sier Joakimsen.

  Peder Joakimsen
  Foto: Eskild Johansen / NRK
 • Gjenvalgt som leder

  Inge Even Danielsen gjenvelges som leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) under helgens landsmøte i Røros.

  Danielsen forteller om et hektisk år grunnet flere prosesser og lovarbeid innenfor reindriften, og at dette kommer til å fortsette.

  – Det blir nok et hektisk kommende år, med blant annet reindriftsavtalen som skal behandles av Stortinget våren 2025, og selskaper som stadig ønsker om å bygge ut mer vindkraft for eksempel.

  – Det er alltid nok å ta fatt i, sier Danielsen.

  I tillegg ble også ny leder for landsforbundets ungdomsseksjon, NRL-U, valgt, der Sara Katrine Aleksandersen (23) ble valgt til leder.

  Leder i landsforbundet velges hvert andre år.

  Lederkandidater-nrl
  Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK