Ordføreren forstår familien

– Seksuell misbruk er en sak som ligger dypt inne hos folk og som er vanskelig å ta fram. Da snakker man heller om alt annet.

Ordfører Rolf Steffensen i Hamarøy
Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

Ordfører Rolf Steffensen er født og oppvokst i Hamarøy og kjenner godt til det flerkulturelle Tysfjord.

Han kjenner også til de angivelige seksuelle overgrepene. Samtidig sier han at det er vanskelig å si hvor stort problemet er fordi det ikke foreligger noe form for tall og fakta på situasjonen.

En 41 år gammel far fra Tysfjord forteller i dag om overgrepet av sønnen.

– Etter at dette rammet oss har vi vært åpne om det som skjedde. Vi har fått innblikk i mange historier om seksuelle overgrep, forteller mannen som nå ber om hjelp fra statsminister Jens Stoltenberg.

Sjelesørger

I tolv år har Steffensen vært sokneprest i distriktet, og det er gjennom samtalene som sjelesørger at han har møtt på bekreftelsene om overgrepene.

– Seksuell misbruk er en sak som ligger dypt inne hos folk og som er vanskelig å ta fram. Da snakker man heller om alt annet. Mange forbinder det med skam og skyldfølelse, og tror at det er deres egen skyld, sier Steffensen.

Han sier at seksuelle overgrep ikke er et særsamisk fenomen.

– Familiefaren som står fram om deres sak, har dessverre rett i det han forteller, tror jeg. Det er vanskelig å løfte dette fram, og det er også vanskelig for meg å si at dette er et stort problem. Hvordan skal jeg vise til det; jeg har ingen statistikk å vise til, men et klart inntrykk.

En modig mann

I tre år har han jobbet med et prosjekt i det lulesamiske miljøet med forsoning som tema. Han har hentet erfaringer fra urfolk i Sør-Afrika, hvor konflikthåndtering og forsoningsprosessen har vært sentral.

- Det er mange likhetstegn mellom den urett vi finner i Sør-Afrika og den vi har i Tysfjord, sier Steffensen.

Under studieoppholdet ble han kjent med en kollega fra Sør-Afrika.

– Jeg ble utfordret av ham da han ble kjent med det samiske miljøet her. Han sa til meg at jeg ikke bare kan sitte her og late som ingen ting. Du må ta opp utfordringene som dette gir, sa han til meg.

Steffensen berømmer familiefaren for å løfte saken frem i lyset.

– 41-åringen er en modig mann, sier ordfører Steffensen. 

Rolf Steffensen forstår at det kan være vanskelig å snakke om dette.

– Dette oppleves veldig personlig. Seksualiteten er noe som er veldig personlig. Den som har opplevd en slik krenkelse, er blitt krenket i sitt innerste. Dette er et av de verste krenkelsene et menneske kan bli utsatt for.

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK