NRK Meny
Normal

Ordføreren forstår familien

– Seksuell misbruk er en sak som ligger dypt inne hos folk og som er vanskelig å ta fram. Da snakker man heller om alt annet.

Ordfører Rolf Steffensen i Hamarøy
Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

Ordfører Rolf Steffensen er født og oppvokst i Hamarøy og kjenner godt til det flerkulturelle Tysfjord.

Han kjenner også til de angivelige seksuelle overgrepene. Samtidig sier han at det er vanskelig å si hvor stort problemet er fordi det ikke foreligger noe form for tall og fakta på situasjonen.

En 41 år gammel far fra Tysfjord forteller i dag om overgrepet av sønnen.

– Etter at dette rammet oss har vi vært åpne om det som skjedde. Vi har fått innblikk i mange historier om seksuelle overgrep, forteller mannen som nå ber om hjelp fra statsminister Jens Stoltenberg.

Sjelesørger

I tolv år har Steffensen vært sokneprest i distriktet, og det er gjennom samtalene som sjelesørger at han har møtt på bekreftelsene om overgrepene.

– Seksuell misbruk er en sak som ligger dypt inne hos folk og som er vanskelig å ta fram. Da snakker man heller om alt annet. Mange forbinder det med skam og skyldfølelse, og tror at det er deres egen skyld, sier Steffensen.

Han sier at seksuelle overgrep ikke er et særsamisk fenomen.

– Familiefaren som står fram om deres sak, har dessverre rett i det han forteller, tror jeg. Det er vanskelig å løfte dette fram, og det er også vanskelig for meg å si at dette er et stort problem. Hvordan skal jeg vise til det; jeg har ingen statistikk å vise til, men et klart inntrykk.

En modig mann

I tre år har han jobbet med et prosjekt i det lulesamiske miljøet med forsoning som tema. Han har hentet erfaringer fra urfolk i Sør-Afrika, hvor konflikthåndtering og forsoningsprosessen har vært sentral.

- Det er mange likhetstegn mellom den urett vi finner i Sør-Afrika og den vi har i Tysfjord, sier Steffensen.

Under studieoppholdet ble han kjent med en kollega fra Sør-Afrika.

– Jeg ble utfordret av ham da han ble kjent med det samiske miljøet her. Han sa til meg at jeg ikke bare kan sitte her og late som ingen ting. Du må ta opp utfordringene som dette gir, sa han til meg.

Steffensen berømmer familiefaren for å løfte saken frem i lyset.

– 41-åringen er en modig mann, sier ordfører Steffensen. 

Rolf Steffensen forstår at det kan være vanskelig å snakke om dette.

– Dette oppleves veldig personlig. Seksualiteten er noe som er veldig personlig. Den som har opplevd en slik krenkelse, er blitt krenket i sitt innerste. Dette er et av de verste krenkelsene et menneske kan bli utsatt for.