Hopp til innhold

Ordføreren forstår familien

– Seksuell misbruk er en sak som ligger dypt inne hos folk og som er vanskelig å ta fram. Da snakker man heller om alt annet.

Ordfører Rolf Steffensen i Hamarøy
Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

Ordfører Rolf Steffensen er født og oppvokst i Hamarøy og kjenner godt til det flerkulturelle Tysfjord.

Han kjenner også til de angivelige seksuelle overgrepene. Samtidig sier han at det er vanskelig å si hvor stort problemet er fordi det ikke foreligger noe form for tall og fakta på situasjonen.

En 41 år gammel far fra Tysfjord forteller i dag om overgrepet av sønnen.

– Etter at dette rammet oss har vi vært åpne om det som skjedde. Vi har fått innblikk i mange historier om seksuelle overgrep, forteller mannen som nå ber om hjelp fra statsminister Jens Stoltenberg.

Sjelesørger

I tolv år har Steffensen vært sokneprest i distriktet, og det er gjennom samtalene som sjelesørger at han har møtt på bekreftelsene om overgrepene.

– Seksuell misbruk er en sak som ligger dypt inne hos folk og som er vanskelig å ta fram. Da snakker man heller om alt annet. Mange forbinder det med skam og skyldfølelse, og tror at det er deres egen skyld, sier Steffensen.

Han sier at seksuelle overgrep ikke er et særsamisk fenomen.

– Familiefaren som står fram om deres sak, har dessverre rett i det han forteller, tror jeg. Det er vanskelig å løfte dette fram, og det er også vanskelig for meg å si at dette er et stort problem. Hvordan skal jeg vise til det; jeg har ingen statistikk å vise til, men et klart inntrykk.

En modig mann

I tre år har han jobbet med et prosjekt i det lulesamiske miljøet med forsoning som tema. Han har hentet erfaringer fra urfolk i Sør-Afrika, hvor konflikthåndtering og forsoningsprosessen har vært sentral.

- Det er mange likhetstegn mellom den urett vi finner i Sør-Afrika og den vi har i Tysfjord, sier Steffensen.

Under studieoppholdet ble han kjent med en kollega fra Sør-Afrika.

– Jeg ble utfordret av ham da han ble kjent med det samiske miljøet her. Han sa til meg at jeg ikke bare kan sitte her og late som ingen ting. Du må ta opp utfordringene som dette gir, sa han til meg.

Steffensen berømmer familiefaren for å løfte saken frem i lyset.

– 41-åringen er en modig mann, sier ordfører Steffensen. 

Rolf Steffensen forstår at det kan være vanskelig å snakke om dette.

– Dette oppleves veldig personlig. Seksualiteten er noe som er veldig personlig. Den som har opplevd en slik krenkelse, er blitt krenket i sitt innerste. Dette er et av de verste krenkelsene et menneske kan bli utsatt for.

Korte nyheter

 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  Politiet sier til NRK at de ikke er kjent med at folk som er isolert mangler mat og medisiner.