– Unødvendig med samisk navn

I dag skal Tjeldsund kommunestyre i Nordland bestemme om de vil ha samisk navn på kommunen. Ordføreren er imot.

Ordfører Bjørnar Pettersen (H) i Tjeldsund

Ordfører Bjørnar Pettersen (H) i Tjeldsund kan ikke helt skjønne vitsen med et samisk navn på kommunen.

Foto: Mattis Eira / NRK

– For mitt vedkommende er det slik at Tjeldsund er Tjeldsund også på tysk, fransk, engelsk, norsk, swahili og samisk. Så jeg er fornøyd med Tjeldsund som det navnet vi har for Tjeldsund, argumenterer ordfører Bjørnar Pettersen (H).

Det er stedsnavnsutvalget, som er utnevnt av Várdobáiki samisk språk- og kultursenter, som har foreslått skrivemåten til samiske navnet på Tjeldsund kommune, Dielddanuori suohkan.

Utvalget begrunner at det er det navnet som samer har brukt fra gammelt av.

Kommunestyrerepresentant for Hinnøysiden Tverrpolitiske liste og tidligere ordfører Gunnhild Andreassen mener det er viktig å ta vare kommunens kulturarv.

– Jeg vil jo gå inn for alternativ som ivaretar den språklige kulturarven som ligger i å ha et samisk navn. Da ønsker jeg at det skal være det navnet som de første samene som kom hit brukte på Tjeldsund, sier Andreassen.

Korte nyheter

 • Ole Larsen Gaino er død

  Joiker og historieforteller Ole Larsen Gaino er død, 88 år gammel. Han fikk Áillohaš-prisen i 1995, deltok i Sámi Grand Prix sju ganger og har gitt ut seks joike- og historiealbum. Han fikk også Folkelarm-prisen i 2009 sammen med Johan Sara jr.

  Det sies at Gaino kunne flere hundre joiker.

  – Han var som en joik. Kvitret og kvitret med joik, og forlot verden med joiken. En stor, stor mester har forlatt oss, sier Sara jr.

 • Omikron bekreftet i Tromsø

  Tromsø kommune har mandag ettermiddag fått bekreftet to tilfeller av sannsynlig omikronsmitte. De smittede har begge tilknytning til utbrudd i Oslo. Personene har blitt håndtert som mistenkt omikron før prøven ble bekreftet og har svært få nærkontakter. Resultatet viser at det ikke er deltavarianten, og i praksis betyr det at det er omikron, skriver kommunen i en pressemelding.

 • Cogge uniforpmaid bargui

  Ruovttusuodjalus ávžžuhii odne sin soalddáhii coggat uniforpmaid bargguideaset, danin go odne lea 75 jagi rájes go Stuorradiggi mearridii álggahit Ruovttusuodjalusa.

  – Juovlamánu 6. beaivi lea RS riegádanbeaivi. «Uniforbma barggus»-beaivi gudnejahttá bargoaddiid, dadjá suodjalushoavda Eirik Kristoffersen.

  Dá lea nubbi geardi go Ruovttusuodjalus hástala soalddáhii coggat Ruovttusuodjalusa biktasiid bargui. 40.000 soalddáha ja befála dahke ge nu, odne.

  Otná dáhtona alde, 75 jagi áigi, mearriduvvui ahte Ruovttusuodjalus galggai ásahuvvot. Danin ávžžuhuvvojedje Ruovttusuodjalusa soalddáhat odne coggat uniforbma bargui.