– Uenighet om BlackSheeps omdømme

Musikkeksperter er uenige om hvor mye den opprivende rettssaken kan ha skadet markedsverdien for bandnavnet The BlackSheeps.

The BlackSheeps vant

The BlackSheeps sjarmerte hele Norden i 2008. Nå er de i bitter rettssak mot hverandre.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I 2008 sjarmerte de sparkede medlemmene Alexander Touryguin (17) og Viktoria Eriksen (17) sammen med Agnete Johnsen (16) og Emelie Nilsen (18), hele Norden med seieren i Melodi Grand Nordic i Danmark.

Viktoria Eriksen og Alexander Touryguin

Viktoria Eriksen og Alexander Touryguin

Foto: FOTO: Nils Henrik Måsø / NRK

Om fire uker kan Aleksander og Viktoria bli tilkjent retten til bandnavnet The BlackSheeps . Men hvilken markedsverdi har egentlig dette navnet etter den opprivende rettssaken i Indre Finnmark tingrett?

– Etter nyervervede syn på bandets interne styringsforhold og hva bandet innad mener hva som er riktig og rettferdig i verden, så tror jeg verdien er særdeles lav – nær null, svarer saksøkernes advokat Arnor Benjamin Ilstad.

HØR:

Motpartens prosessfullmektig, advokat Kjell Oddvar Heggvoll, svarer slik:

– Da spør du feil person. Det har jeg ingen formening om. Men det er jo noe som heter at ”all reklame er god reklame”.

HØR:

Like sikker er ikke hans klient, bandets gitarist Emelie Nilsen (18):

– Klart rettssaken har skadet omdømmet. Ordet rettssak er jo egentlig negativt ladd, innrømmer Emelie Nilsen overfor VG .

Vurderer navneskifte

Til samme avis forteller BlackSheeps-gitaristen at hun og vokalist Agnete allerede har vært inne på tanken om å bytte bandnavnet.

– Vi har vurdert det, men det har foreløpig ikke vært aktuelt, sier Emelie.

I følge VG er musikkekspertene uenige om hvor stor merkevareverdi BlackSheeps-navnet egentlig har.

Bandnavnet er både fasaden og inngangen til et band og betyr veldig mye, sier NRK musikkjournalist, Asbjørn Slettemark, til VG.

Men foreldrenes og bandmedlemmenes krangling i retten kan ha skadet bandets omdømme, mener han.

Kranglinga vil henge ved bandnavnet, så begge parter bør kanskje tenke på å forlate navnet og starte med blanke ark.

– Kult navn

– BlackSheeps er et kult bandnavn, mener en annen ekspert, Jan Fredrik Karlsen, eier av Playroom.

– Men det er vanskelig å vurdere verdien av merkevaren BlackSheeps. Generelt vil jeg si at dette er noe de burde har ordnet opp i gutte- og jenterommet. De har ikke kommet så langt i karrieren at de har noe i retten å gjøre ennå, sier Karlsen til VG.

– New BlackSheeps

Eier av det samiske musikkselskapet Skádja Studio i Karasjok, Magnus Vuolab, er også noe usikker på om hvor mye BlackSheeps-navnet er ødelagt etter rettssaken.

Magnus Vuolab i kjent stil bak keyboardet sitt.

Magnus Vuolab, eier av Skádja studio i Karasjok

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg tror ikke at bandet har fått dårligere omdømme på grunn av utskifting av to av medlemmene Viktoria og Aleksander. Det er vokalisten Agnete som har vært og fortsatt er frontfiguren, mener Vuolab.

– Men når det er sagt, så er en rettssak sjelden god reklame.

Likevel tror han at det ikke vil være riktig helt å forlate navnet BlackSheeps.

– Med et helt nytt navn kan det bli vanskelig å opparbeide den samme markedsverdien som BlackSheeps tross alt har klart. Jeg ville ha beholdt det gamle navnet, men samtidig gitt det et tilleggsnavn, og kaldt bandet kanskje for New BlackSheeps, foreslår Vuolab.

Krever forbud

Saksøkernes prosessfullmektig Arnor Benjamin Ilstad har i retten lagt ned påstand om at retten til bandnavnet overføres til de sparkede medlemmene.
I tillegg ber han Indre Finnmark tingrett legge ned et midlertidig forbud mot bruk av navnet, inntil det foreligger en rettskraftig dom.

Hovedpersonene selv, Alexander og Viktoria, er selv usikre på hvordan de vil forvalte denne retten, hvis de får medhold i Indre Finnmark tingrett.

– Dette er ikke noe vi har snakket om, sier Alexander og Viktoria.

Korte nyheter

 • En av disse blir årets same

  Avisa Ávvir har valgt 15 kandidater til prisen «Årets same». Disse er blant annet leder Leif Arne Jåma i Fovsen Njaarke, rapperen Roman Jakovlev, artisten Agnete Saba, filmskaper Suvi West, lederen i kampanjen Romsa dál Tom Høgli og ordføreren i Saarivuoma sameby Per-Anders Nutti. NRK-profilene Elena Junie Paulsen og Anders Boine Verstad er også blant kandidatene.

  Loga sámegillii

  Dán jagi sápmelaš 2021
  Foto: Ávvir
 • Samisk film vant sin 14. filmpris

  Gjert Rognlis film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» vant nylig i Kairo i Egypt sin fjortende filmpris. – Filmen vist på 70 filmfestivaler til nå. Det hele startet med verdenspremiere i Finland under Skábmagovat Film Festival. Mottakelsen har vært fantastisk siden da og filmen er vist i store deler av verden, sier Rognli i en pressemelding.

  Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
  Foto: Gjert Rognli / Pressebilde
 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP