Hopp til innhold

BlackSheeps frifunnet i retten

The BlackSheeps kan fortsette å bruke bandnavnet og slipper å betale erstatning.

Blacksheeps

The BlackSheeps slik de ser ut i dag. F.v. Simon Stenvoll Pedersen, Nikolaj Gloppen, Agnete Johnsen og Emilie Nilsen

Foto: Knut Åserud/MBN

De gjenværende originalmedlemmene i «The BlackSheeps» Agnete Johansen og Emilie Nilsen kan fortsatt bruke bandnavnet sitt og spille de gamle sangene på konserter.

De trenger heller ikke betale erstatning til de to tidligere medlemmene Alexander Touryguin og Viktoria Eriksen

Det har Indre Finnmark tingrett avgjort.

De to tidligere medlemmene Touryguin og Eriksen saksøkte Johansen og Nilsen etter at de følte seg urettmessig kastet ut av gruppa.

Saken ble forsøkt løst med megling mellom partene, men det førte ikke frem.

Gruppa «The BlackSheeps» ble kjent da de vant vant MGP jr i 2008

Glad det er avgjort

Kulturminister Trond Giske og Stein Vanebo på Spellemannprisen 2008.

Manager Stein Vanebo er glad rettssaken nå er over. her mottar han spellemannsprisen på vegne av The BlackSheeps i 2008

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Gruppas manager Stein Vanebo er glad for at saken er avgjort og at de gjenværende medlemmene er frifunnet.

– Det har vært en lang, vanskelig sak for alle involverte. Det ble full frifinnelse for Agnete og Emilie, og de er veldig glad for det. I morgen skal de i gang i øvingslokalet og så blir det konsert på lørdag.

Vanebo sier at gruppa nå vil konsentrere seg om det de ønsker å drive med, musikken.

– Som Emilie Nilsen sa da jeg snakket med henne, så betyr dommen at de nå kan konsentrere seg om å spille og skrive sanger, og ikke tenke på en rettssak som har hengt over dem i over et år.

Kan ikke lastes for bruddet

Sommeren 2010 skulle det unge bandet fra Nesseby legge ut på en sommerturné med flere konserter rundt om i Norge. Flere kontrakter var inngått, og det var en reell fare for at bandet kunne bli erstatningsansvarlige overfor konsertarrangørene dersom de måtte avlyse.

Retten mener at løsningen som ble valgt, der Johansen og Nilsen gjennomførte turneen med to stand-ins, var den eneste muligheten for unngå slikt ansvar.

Video Rettssak The Blacksheeps

Se nett-tv: Bitter rettsak for The Blacksheeps

I dommen heter det at ingen av ungdommene kan lastes mer enn andre for bruddet, og at de saksøkte ikke har opptrådt verken klanderverdig eller rettsstridig.

Siden alternativet ville vært å avlyse, avviste retten kravet fra Touryguin og Eriksen om økonomisk erstatning for tap som følge av at de ikke var med på turneen.

Får beholde navnet

Touryguin og Eriksen krevde også at Johansen og Nilsen måtte gi slipp på bandnavnet «The BlackSheeps». Dette kravet ble også avvist.

Retten mente at det ikke er uvanlig at vokalist og sologitarist i rockeband som «The BlackSheeps» får en mer fremtredende rolle enn de andre bandmedlemmene. Ut fra kulturlivets behov bør det være muligheter å videreføre et bandnavn, når dette gjøres av den eller de som utgjør bandets frontfigurer.

I tillegg blir det ingen endringer i fordelingen av TONO-vederlag for opphavsretten til sangene som ble skrevet for albumet «Blacksheeps» fra 2009. Touryguin og Eriksen krevde like rettigheter til alle sangene, men siden krediteringene på CD-omslaget og TONO-registeret viser at Touryguin kun var med på å skrive to av sangene og Eriksen seks, valgte retten å opprettholde dette.

Black Sheeps

Se nett-tv: The Blacksheeps fra Finnmark vant MGP Junior