Hopp til innhold

Dette bør du vite om Reinflytting minutt for minutt

Endelig er vi i gang! Giđđajohtin minuvttas minuktii / Reinflytting minutt for minutt sendingen starter i kveld 19:45. Her får du 10 fakta om folk og rein.

Ronald Pulk og Aslak Ante Sara med hvit vidde i bakgrunnen

STARTKLARE: Programleder Ronald Pulk og distriktsformann i Fálá Aslak Ante Sara er klare til å ta seerne med på vårens vakreste eventyr.

Foto: REBECCA NEDREGOTTEN STRAND / NRK

1. Reinsimlene er høydrektige nå. Simla går drektig i ca. 228 dager. Kalvingen skjer normalt i mai og juni.

Reinflokk vandrer mot kysten

På vandring mot kysten.

Foto: Edmund J Grønmo / NRK

2. Reinflyttingen sendes i sin helhet på nrk.no/rein. Du kan og se sendingen på NRK2, med avbrudd når Dagsnytt 18 sendes.

3. Vi følger familien Sara fra Kautokeino. Det er de tre siidaandelshaverne vi skal følge er Aslak Ante Sara (39), broren hans Josef Mikkel Sara (32) og fetteren Jovsset Ánte Sara (25) med familier.

Famillien Sara

MOR MED SØNNER: Josef Mikkel Sara, Kirsten Ravna Sara og Aslak Ante Sara.

Foto: Rebecca Strand / NRK

Aslak Ante er formannen i reinbeitedistriktet Fálá/Kvaløy. Han er gift med Rávdná Biret Márjá (34), og sammen har de en liten sønn (9 måneder). De to brødrene har to storesøstre, Inga og Marit Kirsten. Etter planen skal moren til søskenflokken, Kirsten Ravna «Ánttá Risten» (72), og være med på flyttingen.

Jovsset Ánte Sara

Jovsset Ánte Sara.

Foto: Edmund J Grønmo / NRK

Jovsset Ánte ble kjent for allmennheten da han i to rettsinstanser vant over staten i en sak som omhandlet reintall. Jovsset Ánte er lillebroren til den samiske kunstneren og forfatteren Máret Ánne Sara. I tillegg til henne har han en lillebror, Mihkkal Ásllat Ivvár. De er barna til Anne Marie A. Siri og Iver Josefsen Sara.

4. Hele flytteruten er på ca. 260 kilometer. Reinflokken har startet fra Bávttajohka-området i Kautokeino kommune og skal til Fálá/Kvaløy i Kvalsund og Hammerfest kommune. Store deler av flytteruten er uten satellitt -og telefondekning. I år er det dårlige beiteforhold, derfor får flokken tilleggsfor under flytting. Dette skjer ikke når det er normale beiteforhold.

Her er ruta til reinsdyra

Flytteruta fra der NRK starter sendingen. Det er omtrent 5 mil fra flokkens startpunkt.

Foto: NRK

5. Muzet er vår firbeinte fotograf. Han er reinbukk som har bodd mange måneder av livet sitt hos mennesker, og er derfor ekstra tam.

Fotografen Muzet

Reinbukken Muzet er klar for fotooppdrag.

Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi

6. Programledere for Reinflytting minutt for minutt er Ronald Pulk og Rebecca Strand. Ellers er det over 40 medarbeidere som jobber på skift døgnet rundt for programmet.

Rebecca Strand og Ronald Pulk er programledere for Reinflytting minutt for minutt.

PROGRAMLEDERNE: Ronald Isaksen Pulk og Rebecca Nedregotten Strand.

Foto: Tor-Egil Rasmussen / NRK

7. Reinsdyr er svært raske dyr. Over en kort periode kan den nå en toppfart på mer enn 60 km/t (opp mot 80 km/t for karibu), hvis den blir skremt. Om våren har reinsdyr fortsatt sin vinterpels, og unngår derfor å springe lange strekk.

Reinsdyr i flokk

Reinsdyr er flokkdyr.

Foto: Sindre Skrede / NRK

8. Programmet varer omtrent 1 uke. Vær og føre avgjør hvor lang tid flyttingen tar, men vanligvis tar det mellom 5–7 dager.

Regigompi

Herfra sendes programmet til deg. Sjekk antennene på taket!

Foto: Rebecca N. Strand / NRK

9. Rein skifter øyenfarge etter årstid. Reinsdyrs øyne lyser gull-grønt om sommeren, og skifter refleksjonen til dypt blått når vinterens mørke senker seg.

Nærbilete av eit reinsdyr i Jotunheimen. Dyret har grime.

Om sommeren reflekterer øynene gull-grønn farge.

Foto: Rebecca Nedregotten Strand / NRK

10. Oversvømmingen til Fálá/Kvaløy er finalen. Programmet er over når hele reinflokken har svømt over Kvalsundet. Simlenes kalvingsplass er på øya, samt sommerbeiteområdet til hele flokken. Flokken drar ikke tilbake til vinterbeiteområdene på fastlandet før på høsten igjen.

Vuojahit nuori badjel

Oversvømming til sommerbeiteområdet Kvaløya /Fálá.

Foto: Edmund J Grønmo / NRK Sápmi

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse