Turistene fisker – lokalbefolkningen tør ikke

Rumenere, polakker og tyskere haler for tiden opp fisk i store mengder på dampskipskaien i Egersund. Men Mattilsynet fraråder fisking fra industrikaier.

Costica Caldare fisker i Egersund havn

Costica Caldare drar opp en gjeng makrell på dampskipskaien i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg fikk seks stykker på en gang. Det er kjempekjekt, sier Costica Caldare.

Utstyrt med stang med harp har han tatt 30 kilo makrell på to dager i havnebassenget i Egersund. Og utlendinger står på rekke og rad der hvor NRKs sommerbåt la til I Egersund tidligere i sommer. Tyske Martin Überwein synes det er stor stas å fiske i norske industrihavner.

– Det er kjekt for barna, og for voksne. Vi spiser all fisken og den er kjempegod, sier han.

Ingen lokale fiskere å se

Gyrid Espeland

Gyrid Espeland, seksjonssjef for mat i mattilsynets avdeling Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Men selv om makrellen spreller er det ingen lokale hobbyfiskere å se. For Egersund havn har rykte på seg for å være svært forurenset, etter hundrevis av år med utslipp fra både industri og husvære.

– Det er veldig nært havna der det har vært utslipp fra industrien gjennom mange år. Undersøkelser fra 2010 viser at det er mye PCP og dioksin i sedimentene, sier Gyrid Espeland, seksjonssjef for mat i mattilsynets avdeling Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Skal vurdere å sette opp skilt

Hun anbefaler ikke å fiske å industrihavna.

– Vi fraråder å spise bunnlevende flyndrefisk og torsk, som er stedbunden, fra industrihavner. Makrell og sild går bra, fordi de vandrer så mye at de ikke rekker å få det i seg, sier hun.

Leder for Egersund næring og havn KF, Lars Kolnes sier til NRK at de vil ta kontakt med Mattilsynet for å høre om det bør settes opp skilting på flere språk slik at alle som vil fiske der blir klar over faren for giftig fisk.

Fiskernde turister i Egersund havn

Kun turistene fisker på dampskipskaien i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK