Hopp til innhold

Tom Cruise ferdig med filming på Preikestolen

Han har satt Lysefjorden på hodet i tre dager. Torsdag ettermiddag fløy skuespiller Tom Cruise ut av fylket.

Tom Cruise på Stavanger lufthavn Sola

FARVEL: Tom Cruise vinker før han går inn i privatflyet på Stavanger lufthavn Sola torsdag ettermiddag. Skuespilleren blei brakt til Sola med helikopter, og bytta deretter til flyet.

Foto: Bjørn Pedersen

– Vi er ferdige med filming, og er «thrilled», skriver Amanda Brand, pressetalskvinne for filmproduksjonen, i en e-post til NRK.

På sin Instagram-profil hilser regissør Christopher McQuarrie med en «oppriktig, ektefølt takknemlighet» overfor det norske folk som har delt den vakre naturen med dem, og avslutter med et «Tusen takk» – på norsk.

Hovedperson Tom Cruise kom til Rogaland allerede søndag kveld, men først mandag kom bildebeviset av den solbrillekledde skuespilleren. Da blei han henta i helikopter hjemme hos Oilers-eier Tore Christiansen, som bor skjerma til på Boganeset litt utenfor Stavanger sentrum.

Tom Cruise på Stavanger lufthavn Sola

Cruise kom til Sola med helikopter, før han reiste videre med privatfly.

Foto: Mateusz Szulczyk

Turen gikk til Preikestolen, hvor Cruise blant annet skulle klatre de siste meterne opp til kanten av Preikestolen, og trolig blei enkelte opptak gjort mandag ettermiddag.

Utsatt på grunn av vind

Tirsdag skulle etter planen være første hele dag med filminnspilling på Preikestolen, men vindforholdene i området skapte utfordringer. Tidlig den ettermiddagen blei det bestemt at filminnspillinga ikke kunne gjennomføres som planlagt den dagen.

Tom Cruise og Henry Cavill
Foto: Bjørn Pedersen

Onsdag kunne endelig filmingen av de spektakulære scenene til «Mission Impossible 6» starte. I flere timer klatra actionhelten opp og ned den stupbratte fjellveggen. Også en annen person klatra av og til sammen med Cruise.

Det er 600 meter fra toppen av Preikestolen og ned til Lysefjorden. De to brukte håndtak som er bolta fast i fjellveggen, og både Cruise og kollegaen hang i en vaier som var festa til sikkerhetsriggen på platået.

Supermann på Preikestolen

Også torsdag blei det gjort opptak, men det er foreløpig ikke kjent hvilke. Sikkert er det imidlertid at skuespiller Henry Cavill, blant annet kjent for rollen som Supermann, har vært med på opptakene til «Mission Impossible 6». Det avslørte Cavill sjøl på Instagram torsdag.

Ifølge Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen er sirkuset likevel ikke over, sjøl om hovedpersonen har reist.

– For vår del er det ikke over før alle har reist og alt er rydda bort. Og det kan ta sin tid med det griseværet som er meldt de neste dagene, sier han.

Audun Rake, Bjarte Dagestad, Solveig Ege Tengesdal

Audun Rake, Forsand-ordfører Bjarte Dagestad og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal besøkte innspillingsområdet onsdag.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Etter avtalen har filmcrewet dagene til og med søndag til opprydding.

– Vi er trygge på at de rydder godt opp etter seg, sier Rake.

Det har vært få «vanlige turister» i området de siste dagene, og dermed har ikke så mange blitt ramma av restriksjonene i forbindelse med filminnspillinga, tror Rake. Og at scener fra Preikestolen vil gagne hele området i form av publisitet, er han sikker på, sjøl om klippa fra filmen ikke kan brukes før den er lansert.

– Vi sitter igjen med en underlig følelse av å ha vært med på noe himmelvidt fra vår hverdag, som vanligvis i grunnen ikke er så veldig kjedelig, legger han til.