Hopp til innhold

Ber folk ha realistiske forventninger

Drapet på Tina Jørgensen i 2000 skal gjennomgås av Cold Case-enheten i Kripos. Leder Espen Erdal håper på nye funn, men oppfordrer folk til å ha «realistiske forventninger».

Tina Jørgensen

I 2000 ble Tina Jørgensen først meldt savnet og deretter funnet død i en kum på Jæren. Nå skal frise øyne se på saken på nytt.

Foto: NRK/Privat

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble funnet drept i oktober 2000.

Foto: Politiet

Vi har oddsen imot oss. Dette er i utgangspunktet en veldig krevende sak som er etterforsket veldig grundig tidligere, sier politiinspektør og leder for Cold case-enheten, Espen Erdal, på tirsdagens pressekonferanse i Stavanger.

Kripos sin nye enhet for uoppklarte saker, Cold Case, skal gjøre en såkalt gjennomgang av drapet på Tina Jørgensen i 2000. Det er politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt som har bedt dem se på den 16 år gamle drapssaken.

– De skal evaluere saksdokumentene, foreta nødvendige undersøkelser, og skrive en rapport til oss om hvordan vi skal forholde oss videre, sier politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik.

Det er altså Sør-Vest politidistrikt som fortsatt har det formelle ansvaret for etterforskningen.

– Hovedformålet er å oppklare saken, sier politimesteren.

Laster innhold, vennligst vent..

– Nye briller

Kripos skal gå i gang med arbeidet mot årsskiftet. I dag er det åtte personer med ulik bakgrunn som jobber i Cold Case-gruppa, men Erdal opplyser at det snart vil bli ansatt tre nye.

– Det at flere fra vår enhet kan jobbe uforstyrret med en sak, og se på den med nye briller, det gir muligheter. Og det gir muligheter at vi har nye metoder enn for 15 år siden, sier han.

Erdal regner med at det kan gå opptil ett år før gruppen har gått skikkelig gjennom materialet og derfra kan vurdere om saken skal gjenopptas.

Han oppfordrer folk som vet noe, om å ta kontakt.

– Det er som oftest ny informasjon fra noen som vet noe som bidrar til oppklaring av disse sakene. Det viser erfaring internasjonalt fra cold case-grupper.

Offensiv innstilling

Tina Jørgensen ble sist observert natt til 24. september 2000 i Stavanger sentrum. 27. oktober ble hun funnet drept i en kum ved Bore kirke.

Erdal råder Tinas pårørende om å ha «realistiske forventninger» når Kripos nå se på saken 16 år etter.

– Vi har en offensiv innstilling. Vi er en gruppe veldig dedikerte folk som jobber i håp om å kunne oppklare saken. Samtidig er vi opptatt av at Tinas nærmest pårørende ikke har for høye forhåpninger.

Politimester Hans Vik varslet i september i fjor at politiet vil foreta en ekstern evaluering av etterforskningen i Tina-saken. Cold Case vil derfor også evaluere, i tillegg til å etterforske.

– Men hovedformålet er å oppklare Tina-saken, forsikrer Vik.

Henlagt tre ganger

Det er i dag en drøy måned siden riksadvokaten henla riksadvokaten saken mot de fire siktede mennene fra Lyngdal. Mennene i 30-årene ble i september i 2015 siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

Dette var tredje gang saken ble henlagt. Første gang var i 2003. Jørgensens kjæreste og tidvis samboer ble siktet for drapet kort tid etter det skjedde høsten 2000, men siktelsen ble senere frafalt og saken altså henlagt.

I 2013 tok politiet opp etterforskningen i saken på nytt og fikk i den forbindelse en rekke nye tips om saken. Men ingen av disse førte til noe, og saken ble på nytt henlagt i september samme år.

Vil ha flere tips

Cold Case-gruppa ber om tips i Tina-saken, og har opprettet en egen epostadresse og tipstelefon: tips.coldcase@politiet.no – 458 78 112.

Espen Erdal, leder av Cold Case i Kripos, og politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt

Espen Erdal, leder av Cold Case i Kripos, og politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt under tirsdagens pressekonferanse i Stavanger.

Foto: Mari Friestad