NRK Meny
Normal

Tina Jørgensen-saken henlagt

Riksadvokaten henlegger saken mot de fire siktede mennene i Tina-saken.

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble drept i september 2000. Hun ble funnet en måned senere på Jæren.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Vår klient er orientert om at saken er henlagt. Hans reaksjon på dette kan jeg ikke kommentere under henvisning til advokaters taushetsplikt, opplyser Odd Rune Torstrup, advokat for mannen som først ble pågrepet i saken.

– Fra min side tar jeg Riksadvokatens avgjørelse til etterretning. Ytterligere kommentarer vil ikke bli gitt, sier han.

Fire menn i 30-årene fra Lyngdal ble i september i fjor siktet for drap eller medvirkning til drap. Alle de fire siktede ble varslet om Riksadvokatens beslutning mandag morgen.

Lydopptak første til ny runde i saken

Bakgrunnen for at de fire ble pågrepet er et lydopptak sendt inn til politiet av en tipser. Der forteller en av mennene at han og de tre andre sto bak drapet på Jørgensen. Mannen tilsto å ha vært til stede da drapet skjedde, mens alle de tre andre nekter for at de har noe med drapet å gjøre.

Politiets innstilling ble i juli oversendt Rogaland statsadvokatembeter for videre behandling. Riksadvokaten har kommet til at saken mot de fire mennene skal henlegges, melder Rogalands Avis.

– Glad for at saken er over

– Det er bra å få dette bekrefta. Det har gått relativt lang tid. Saken er henlagt som et "intet straffbart forhold". Det er en lettelse, sier advokat Trond Wåland.

Han representerer mannen fra Kristiansand som selv meldte seg for politiet. 37-åringen har hele tiden hevda å ha noe med saken å gjøre.

Olav Rønneberg om henleggelsen av Tinasaken

NRKs Olav Rønneberg om henleggelsen av Tina-saken.

– Det har vært en vanskelig tid for ham. Han er glad over å få den endelige beskjeden, sier Wåland.

Kjæreste frifunnet

24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En drøy måned senere ble liket ved en tilfeldighet funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

Jørgensens kjæreste og tidvis samboer ble siktet for drapet, men siktelsen ble senere frafalt, og saken ble henlagt i 2003.

Gjenopptok saken

I 2013 tok politiet opp etterforskningen i saken på nytt og fikk i den forbindelse en rekke nye tips om saken.

Ingen av disse førte til noe og saken ble på nytt henlagt i september samme år.

I september 2015 ble fire menn pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Spesialister innen psykiatri mener 37-åringen som fortalte om drapet på lydopptaket, har falske minner. Deres konklusjon er at mannen fra Lyngdal har et forvrengt bilde om at han og tre kamerater var delaktige i drapet på Tina Jørgensen.