Hopp til innhold

Dette er Tina Jørgensen-saken

Drapet på Tina Jørgensen har vært et mysterium i 15 år.

Laster innhold, vennligst vent..

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble 20 år gammel.

Foto: Politiet

Jørgensen var 20 år gammel da hun forsvant fra Stavanger sentrum natt til søndag 24. september 2000. Hun ble meldt savnet neste dag.

En omfattende leteaksjon ble satt i gang, og politiet satte 20 etterforskere på saken.

Etter en måned hadde politiet lett både på land og i sjøen, uten spor etter 20-åringen.

Først 26. oktober ble Jørgensen funnet, og da ved en tilfeldighet.

Etterforskere fra politiet lette etter et ransvåpen utenfor Bore kirke, tre mil utenfor Stavanger, da de åpnet en avløpskum på parkeringsplassen. Der fant de liket av Tina Jørgensen.

Det ble starten på tidenes mest omfattende drapsetterforskning i Rogaland, ettersom ingen visste hva som hadde skjedd i tidsrommet mellom 24. september og 26. oktober.

Stedet der Tina Jørgensen ble funnet ved Bore kirke i Klepp

Kripos-telt over kummen der Tina Jørgensen ble funnet.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Siktet kjæresten

Ifølge Stavanger Aftenblad fikk politiet inn over 1300 tips i løpet av etterforskningen. 13.000 personer ble omtalt i etterforskningsmaterialet, og politiet gjennomførte 1700 avhør.

Likevel var det få sikre spor. Biologiske spor var vasket bort i løpet av den måneden Jørgensen hadde vært savnet, og tips og etterlysninger viste seg å være vanskelige å følge opp.

Politiet hadde en teori om at Jørgensen ble drept under bybrua i Stavanger og fraktet til Bore kirke i løpet av noen timer. En sekk ble funnet i kummen ved kirka, og en bit av samme sekk ble funnet under Bybrua.

31. oktober 2001 ble kjæresten hennes siktet for drapet.

Politiet mente kjæresten manglet fullstendig alibi for natten da Jørgensen forsvant. I tillegg hadde barnåler fra bilen hans samme DNA-profil som barnålene fra stedet der hun ble funnet drept.

To likhunder gjennomsøkte bilen hans. En av dem markerte, den andre gjorde det ikke.

Beviset holdt ikke for Riksadvokaten, som henla siktelsen på grunn av bevisets stilling lille julaften 2002.

Kjæresten, som satt to måneder i varetekt, krevde en million kroner i oppreisning og erstatning. Han ble i 2005 tilkjent 188.500 kroner.

Søk under Bybrua etter Tina Jørgensen-spor

Politiet søker etter spor under Bybrua i Stavanger.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix

Gjenopptatt

Selv om saken på mange måter ble lagt død i 2002, fortsatte det å komme inn tips til politiet.

Tina Jørgensens mor, Torunn Ausdal Rasmussen, engasjerte i 2007 privatetterforsker Tore Sandberg for å få saken frem i lyset igjen.

Fem år senere, sommeren 2012, opplyste politiet at de har fått inn såpass mange tips at de vurderte å gjenåpne drapssaken. Flere av tipsene dreide seg om navngitte menn.

Etterlysning i Tina Jørgensen-saken

Fantomtegning av etterlyst mann fra 2013.

Foto: Harald Nygård/Politiet / NTB scanpix

I februar 2013 ble en gruppe etterforskere satt til å gjennomgå tipsene, og allerede i mars ble saken gjenopptatt.

Det ble offentliggjort nye vitneopplysninger og tegninger, og Jørgensens siste bevegelser ble kartlagt så godt som mulig. En mann som skal ha snakket med Jørgensen i Stavanger sentrum den natten hun forsvant, ble etterlyst.

Politiet undersøkte også om saken kunne ha forbindelser til den uoppklarte Birgitte Tengs-saken, men konkluderte i juni i år med at det ikke var noen sammenheng.

Samtidig har Jørgensens mor forsøkt å få saken tatt opp hos den nyopprettede «Cold case-gruppa» hos Kripos.

Fantomtegning til Tina Jørgensen-saken

Politiet gikk nylig ut med en fantomtegning og en etterlysning av en mann som skal ha snakket med Tina Jørgensen natten hun forsvant.

Foto: Harald Nygård/Politiet / NTB scanpix

Pågripelse 15 år etter

En 36 år gammel mann ble onsdag pågrepet og siktet for drapet. Han ble pågrepet hjemme i Lyngdal i Vest-Agder, og fraktet til politihuset i Stavanger.

Rogaland politidistrikt bekrefter at mannen er pågrepet på bakgrunn av tips som har kommet inn, og sier han ikke har vært i politiets søkelys tidligere.

– Mye tyder på at han og Tina kjente hverandre, sier Bjørn Kåre Dahl, leder for personseksjonen ved Felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt.

Torsdag meldte en annen 36-åring seg for politiet i Kristiansand, før to menn på 36 og 38 år ble pågrepet samme dag. Alle kommer fra Lyngdal, og har vokst opp sammen.

AKTUELT NÅ