Er redd Klepp må ta støyten for jordvern

Ordføreren i Klepp kommune er bekymret for at befolkningsveksten vil bli tettere i Klepp, nå som Time kommune ikke får bygge ut i den grad de ønsket på Frøyland.

Frøyland

Her ville Time, Klepp og Sandnes bygge boliger, men nå har de midlertidig fått nei fra regjeringen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Fredag ble det klart at regjeringen sparer flere hundre dekar med matjord i Time kommune. Det betyr blant annet at Jostein Frøyland får beholde gården sin inntil videre.

Ane Mari Braut Nese

Ane Mari Braut Nese, ordfører i Klepp kommune.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

At Time kommune bare får bygge ut på 63 mål, i stede for 350 mål på Frøyland, vil få konsekvenser for samarbeidskommunen Klepp, mener Ane Mari Braut Nese, som er ordfører i Klepp.

– Det som er en utfordring er at da vi laget planen for Bybåndet Sør, så har vi prøvd å fordele boligareal og næringsareal ved tre kommuner på en slik måte at kommunene skal være i stand til å ta veksten som kommer, sier Nese.

Skaper ringvirkninger

Hun mener at når 175 dekar blir fjernet fra Time kommune sine planer, så havner en større del av boligveksten inn i Klepp.

– Det blir mye tyngre for Klepp å svelge under på kort tid, sier ordføreren.

– Er det bekymringsfullt for Klepp kommune?

– Ja, det blir tøffere folkevekst i Klepp, og det kan bli tettere utbygging i de områdene vi kan bygge ut, og det kan bli dårligere bokvalitet på grunn av den tette utbyggingen som må til for å ta unna den tette folkeveksten, sier Nese.

Likevel synes hun det er greit at avgjørelsen endelig er avgjort.

– Vi har kjempet for det vi mente var rett. Jeg er ikke kjempe misfornøyd, men jeg er ikke fornøyd heller. Men jeg vil gratulere Jostein Frøyland som har kjempet for gården sin. Det er fint for han at han fikk det som han ville, sier hun.

– Nok areal i 10–15 år

Reinert Kverneland

Reinert Kverneland, ordfører i Time kommune.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Også Time-ordfører Reinert Kverneland synes det var greit å endelig få en avgjørelse i saken. Selv om han ikke jubler over avgjørelsen synes han det var bra at kommunen får noe jord.

I tillegg blir det åpnet for at en i framtidige planer kan legge ut ytterlegere 273 dekar til boligbygging, dersom et økende behov tilsier det.

– Dette vil ikke ramme Time på kort sikt, vi har nok jord til de neste 10–15 årene, men det er klart at dette gjør at vi ikke har så stor forutsigbarhet når vi skal lage veier og planlegge fremover. Her er det bare gitt en ordning man må komme tilbake til, så ingen kan vite hva resultatet blir, sier Time-ordføreren.