NRK Meny
Normal

Tar imot byråkrater på jordet

Jostein Frøyland er klar for å overbevise departementene om at gården hans bør forbli matjord. De lokale myndighetene ble ikke enige, så ministeren skal avgjøre.

Jostein Frøyland med matjorda der Time kommune vil bygge boliger

Kommuner og fylkeskommunen vil bygge boliger på matjorda til Jostein Frøyland, men Fylkesmannen er ikke enig. Nå skal departementet avgjøre.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Jeg skal fortelle om gården, arealet og jorda, og gjøre dem kjent med området her, sier Jostein Frøyland.

En delegasjon fra Landbruksdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet lander onsdag på Sola flyplass for å besøke gården til Jostein Frøyland på Jæren.

350 mål matjord kan bli boliger

De skal på befaring for å veie jordvernet mot kommunenes ønske om utbygging av Bybåndet Sør på 350 mål matjord på Frøyland i Time kommune.

Sandnes, Time, Klepp og fylkeskommunen vil bygge boliger på Frøyland, men Fylkesmannen vil verne jorda. Nå skal kommunalministeren bestemme om Jostein Frøyland får beholde den 250 mål store gården sin.

– Jeg håper de ser at dette er ei god gammel dyrka jord som ligger godt samlet rundt gårdstunet, sier Frøyland.

Fylkespolitikerne gikk i ettermiddag inn for å ta av matjord for legge til rette for Boligutbyggingsplanen, det såkalte Bybåndet sør, på Nord-Jæren. Det skjer mens regjeringen gir klar beskjed om at det er svært viktig å sikre dyrket mark for framtidig matproduksjon.

ARKIVVIDEO (13.12.11): Fylkespolitikerne har gått inn for å ta av matjord for legge til rette for Boligutbyggingsplanen Bybåndet sør på Nord-Jæren. Det skjer mens regjeringen gir klar beskjed om at det er svært viktig å sikre dyrket mark for framtidig matproduksjon.

Bondelaget varsler protest

Lars Petter Bartnes

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Foto: Norges Bondelag

– Rasering av Frøylandjordene utfordrer både framtidens matproduksjon og den private eiendomsretten, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Han reagerer kraftig på at matjorda til Jostein Frøyland blir trua, og har sendt et brev til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Der oppfordrer Norges Bondelag til å ivareta hensynet til matjorda i saken om boligutbygging på Frøyland i Time kommune.

Bondelaget skal også være på plass når byråkratene kommer til Frøyland. De har varslet en markering ved gården klokka 12.30 på onsdag.

– Her har Høyre muligheten til å vise at de ser verdien av jordvern. Som et parti som setter den private eiendomsretten høyt, er det ikke naturlig å gå på tvers av bondens ønsker og eget mål om økt matproduksjon, sier Bartnes.

– Håper på fint vær

For Jostein Frøyland er det ikke annet å gjøre enn å håpe at departementsrådene forlater Jæren med best mulig inntrykk av gården hans.

– Jeg håper på fint vær. Da får de et bedre inntrykk av området. Jordene er veldig fine nå, grønne og frodige. Jeg håper de får et godt inntrykk, sier Frøyland.

Konklusjonen fra byråkratene legges på bordet til Jan Tore Sanner, sammen med utredningen fra kommunene, fylkeskommunen og Fylkesmannen i Rogaland.

Deretter må ministeren og departementet bestemme seg for å matjorda skal vernes eller om gården skal bli boliger.

Konflikten mellom boliger og matjord tilspisse seg på Jæren. Før jul ska fylkespolitikerne avgjørr om verdifull matjord må vike for å gje plass til nye innbyggere og arbeidsplasser . Bøndene frykte for framtiden.

ARKIVVIDEO (24.11.11): Konflikten mellom boliger og matjord tilspisser seg på Jæren. Bøndene frykter for framtiden.