Hopp til innhold

Jessie får kun hjelp av kjente – bor i årets demensvennlige kommune

Klepp kommune får prisen etter å ha tatt flere demensvennlige grep, blant annet å sette av et eget lag i hjemmesykepleien.

Jessie Stenberg, demens, Klepp kommune

Jessie Stenberg setter pris på at det kommer kjente ansikt fra hjemmesykepleien hjem til henne.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det er klart det er godt å ha Signe Marie på besøk. Jeg liker alltid folk jeg kjenner, sier Jessie Stenberg.

Når hun ikke lenger husker like godt selv, er det godt at noen andre vet hvordan hun vil ha det.

Signe Marie Erga kommer hjem til Stenberg flere ganger i uken. Hun er del av et egent lag av helsefagarbeidere som tar seg av innbyggere i Klepp kommune med demens.

Det er for å skape en relasjon og trygghet. Det er det trygge som er godt for de, og at de kjenner oss igjen, sier Erga.

Signe Marie Erga, Helsefagarbeider Klepp kommune

Signe Marie Erga besøker Jessie Stenberg flere ganger i uka. Det fører til økt trygghet og en bedre hverdag for mennesker med demens, mener hun.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Hun forteller at arbeidslaget fører til at de som skal tilby hjelp til mennesker med demens vet hvor skoen trykker.

– For eksempel hvis de er misfornøyde. Vi kjenner de så godt at vi kan hjelpe dem å få en god dag.

Arbeidslaget som Erga er en del av består av få mennesker. Målet er at menneskene med demens skal ha de samme, trygge hjelperne hjemme hos seg.

Dette er et av flere grep som har ført til at Klepp kommune nå har fått tildelt prisen for «Årets demensvennlige kommune».

Det blir flere og flere med demens i Norge. Nå er 184 kommuner såkalte demensvennlige.

alle skal være en del av samfunnet

Datteren til Stenberg, Gunn Røsand, har ikke en eneste negativ ting å si om Klepp kommune sitt arbeid rettet mot mennesker med demens.

Det er et så godt samarbeid, det gir en trygghet. Jeg kan ringe hvis det er noe, så finner vi ut av det. Det er vanskelig å sette ord på, det betyr så mye.

Gunn Røsand, pårørende demens klepp kommune

Datteren til Jessie Stenberg, Gunn Røsand, mener samarbeidet mellom pårørende, mennesker med demens og kommunen er veldig bra.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Både hun og moren synes det er viktig med åpenhet rundt sykdommen.

Jeg har veldig tro på at alle skal være en del av samfunnet der vi er.

Prisen for «Årets demensvennlige kommune» blir delt ut av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

De har gjort en stor innsats for å gjøre kommunen mer demensvennlig, slik at mennesker med demens har mange gode hjelpere der ute hvis ting blir vanskelig, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

En utmerking som henger høyt

På aktivitetssenteret i Klepp får mennesker med demens et dagtilbud. Men kommunen har satt i gang enda flere tiltak for å bli en demensvennlig kommune.

Vi underviser næringsliv, frivillige og de som ønsker å være med i et demensvennlig samfunn. På den måten kan de som er syke få bli hjemme lengst mulig, sier Olga Marie Torsvik, avdelingsleder for arbeidslaget og aktivitetssenteret i Klepp.

Kjetil Maudal (Frp) som er ordfører i Klepp kommune sier at prisen for «Årets demensvennlige kommune» er en utmerking som henger høyt.

Kjetil Maudal i Klepp Frp

Kjetil Maudal (Frp), ordfører i Klepp kommune, sier at det er særs viktig at alle som bor i Klepp føler seg trygge og ivaretatt.

Foto: Erik Waage / NRK

– Fokuset på demens og det å skape et mer demensvennlig samfunn er noe Klepp kommune har jobbet med over lengre tid. Jeg ser at det er utrolig viktig å forstå hvordan demens rammer og at vi i fellesskap arbeider for å best mulig legge til rette for gode rammer

Tilbake i stuen til Stenberg går praten lett med helsefagarbeider Erga.

De snakker om at hun på våren og sommeren liker å sitte på terrassen, hvor viktig musikk er for henne, og at når Erga trenger en hjelpende hånd så kommer Stenberg springende.

Men noe av det som gir Jessie de aller beste dagene er å gå tur.

Det er noe av det beste så finnes. Jeg vil være med på det som skjer, men ikke på all slags da.

Les også Storm fant selv ut at han hadde demens – nå skal kunstig intelligens overta

Ekteparet Marit og Storm Andresen liker å gå tur.