NRK Meny
Normal

Sp vil ha mer bompenge-demokrati

Senterpartiet mener innbyggerne må få tid til å reagere på den ferdigforhandlede bompengeavtalen på Nord-Jæren. Derfor foreslår partiet at vedtaket i Fylkestinget må utsettes til neste år.

Fylkestinget

Senterpartiet ønsker at vedtaket om den nye bompengepakken på Nord Jæren bør utsettes til neste år.

Foto: NRK

– Det er en demokratisk utfordring i en så stor og viktig sak for en region. Her kjenner ikke innbyggerne politikerne sitt standpunkt før de gjør vedtaket.

Det sier Arne Bergsvåg, som er gruppeleder for Senterpartiet i fylkestinget.

Les også: Drosjenæringen frykter bompengesjokk

Les også: Bompengeutgiftene kan bli 70 prosent høyere

Fylkespolitikerne blir neppe ferdige med å forhandle fram bompengeavtalen «Bypakke Nord-Jæren» før seint mandag kveld, tidligst. Ifølge planen skal avtalen vedtas på Fylkestinget sitt møte på tirsdag ettermiddag.

Arne Bergsvåg

Arne Bergsvåg, som er gruppeleder for Senterpartiet i fylkestinget, mener innbyggerne i Rogaland knapt nok får vite hva politikerne har bestemt seg for før vedtaket er gjort.

Foto: Vindafjord Kommune

Det betyr at innbyggerne knapt nok vet hva politikerne vedtar, mener Bergsvåg, som vil vente med det endelige vedtaket til et ekstraordinært fylkestingsmøte i februar.

Les også: Mer enn halvparten av billetten er subsidiert

– I demokratiske prosesser så har folk rett til innsyn i det som skjer. De skal og ha en mulighet til å påvirke det konkrete som blir foreslått vedtatt, mener Bergsvåg.

– Det er slik politikk blir til

– Det er et synspunkt som jeg i stor grad er enig i.

Det sier statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

– Hvis det er mulig å ha en større og bredere debatt som vil gi informasjon og la borgerne få diskutere for og mot, så er det bedre enn om noen føler at saken er for lite belyst, mener Tuastad.

Svein Tuastad, statsviter på Universitetet i Stavanger

Statsviter Svein Tuastad ved Universitet i Stavanger mener det formelt ikke er noe galt ved politikernes fremgangsmåte i bompenge-saken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han presiserer at det ikke formelt er noe galt med fremgangsmåten som fylkesordføreren har lagt opp til.

Les også: NAF: 20 kroner for å passere bommene

Les også: – Bompengane må brukast på Gandsfjord bru

Flertallet har formelt sitt på det tørre. Det er jo slik politikk blir til. Det er forhandlinger, så sloss de ene mot de andre og så skjer det noe på slutten.

Fylkesordfører Janne Johnsen ønsker ikke å kommentere denne saken, nå når de politiske partiene er i innspurten på forhandlingene.