Hopp til innhold

Politiet vil henlegge Tina-saken

– Som forventet, sier forsvareren til den siktede mannen.

Tina Jørgensen-saken

Tina Jørgensen ble funnet drept 26. oktober 2000. Da hadde hun vært savnet siden en bytur i Stavanger en måned tidligere.

Foto: Privat/ Erlend Frafjord / NRK

I Tina Jørgensen-saken har politiet nå sendt sin innstilling til statsadvokaten, melder Sør-Vest politidistrikt.

Det betyr at de er ferdige med etterforskningen.

– De pårørende er orientert om vår innstilling, men vi ønsker ikke å kommentere innholdet i den. Bakgrunnen er at det nå er opp til statsadvokaten å gjøre sin vurdering før riksadvokaten tar en endelig avgjørelse, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin i pressemeldingen.

Unni Byberg Malmin

Politiinspektør Unni Byberg Malmin i Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Odin Omland / NRK

Advokat Stian Kristensen bekrefter at politiet vil henlegge saken. Han forsvarer mannen som er siktet for drapet. Det var VG som meldte dette først.

– Først og fremst er klienten min lettet. Det er som forventet, for det har aldri vært grunnlag for å sikte eller tiltale ham i denne saken, sier Kristensen til NRK.

Stian Kristensen

Advokat Stian Kristensen.

Foto: Odin Omland / NRK

Politiet vil ikke bekrefte opplysningene fra forsvareren.

– Det har jeg ingen kommentar til. Vår innstilling er vår interne vurdering inn til statsadvokaten. Nå er det opp til dem å vurdere den etterforskningen som er gjennomført, sier Malmin til NRK.

Familien vil avvente

NRK har vært i kontakt med Torunn Austdal Rasmussen, som er moren til Tina Jørgensen. Hun sier hun ikke ønsker å uttale seg.

Bistandsadvokat Kjersti Jæger vil også vente med å kommentere saken.

– Saken skal vurderes hos statsadvokaten og eventuelt videre til riksadvokat, så får vi avvente hva som skjer. Vi har hatt en god dialog med politiet gjennom etterforskningen, sier hun til NRK.

Tina Jørgensen ble funnet drept 26. oktober 2000. Da hadde hun vært savnet siden en bytur i Stavanger en måned tidligere.

I september i fjor offentliggjorde politiet at en mann i 50-årene hadde status som mistenkt i saken. Han ble senere siktet i saken.

Samme mann er også tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Krevende etterforskning

I oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på Tina-saken. Halvannet år senere konkluderte de med at saken burde etterforskes videre, men i et begrenset omfang.

Ifølge politiinspektør Malmin har politiet etterforsket Tina-saken bredt.

– Det har vært gjennomgang av gamle og nye tips i saken. Vi har gjennomført cirka 140 vitneavhør, og ulike kartlegginger av bevegelsene i Stavanger til han som nå er siktet, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at etterforskning av en 22 år gammel drapssak er krevende.

– Det er særlig med tanke på vitneavhør. Dette er en profilert sak der det er mye informasjon ute i media. Det påvirker folks hukommelse, og er en stor utfordring.

Bevis ble kastet

I Tengs-saken har DNA-bevis vært avgjørende for at politiet har kunnet etterforske drapet videre. Politiet mangler derimot bevismateriale i Tina-saken, fordi dette ble kastet.

Malmin synes det er vanskelig å si hvor mye dette har ødelagt for etterforskningen.

– Potensialet for å finne DNA ville nok uansett vært en utfordring. Men selvfølgelig er det beklagelig, og det ville vært sterkt ønskelig å ha disse beslagene som ble destruert, sier hun.

Les også Politiet kaster bevis i flere alvorlige straffesaker

Kripos ved Bore kirke etter funn av Tina Jørgensen. Innfelt: Birgitte Tengs og Tina Jørgensen.

Flere nyheter fra Rogaland