Hopp til innhold

Planlegger 150 nye vindmøller i Rogaland

I dag sviver det ca. 40 vindmøller i Rogaland, men massive utbyggingsplaner kan gi strøm tilsvarende årsforbruket til over 90.000 husstander innen få år.

Tellenes vindpark i Sokndal og Lund

Slik ser Zephyr for seg Tellenes vindpark i Sokndal/Lund.

Foto: Zephyr (Illustrasjon)

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Olav Rommetveit

Olav Rommetveit, daglig leder i vindkraftselskapet Zephyr.

Foto: Zephyr

– Vi håper å kunne ta en investeringsbeslutning for Tellenes vindkraftverk om kort tid, sier Olav Rommetveit, daglig leder i vindkraftselskapet Zephyr.

Selskapet fikk konsesjon til 50 vindmøller i Dalane for to år siden. Planen er en kraftproduksjon tilsvarende årsforbruket til rundt 20.000 husstander. Nå er detaljprosjektering og finansiering på plass.

– Ja, vi regner med at dette blir realisert. Det er et godt prosjekt, gode vindressurser og god lokal tilslutning. Det er mulig å få leverandører som har tid og motivasjon til å bygge et slikt anlegg, sier Rommetveit.

24 kraftanlegg har fått konsesjon

Hele 24 vindkraftanlegg i Rogaland har fått konsesjon, men til nå har bare fire blitt realisert. Det største anlegget, på Høg-Jæren, har 32 vindmøller og drives av Norsk Vind Energi.

Lars Helge Helvig, Norsk Vind Energi

Lars Helge Helvig, daglig leder i Norsk Vind Energi.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– På Høg-Jæren går det veldig bra. De fungerer teknisk godt og produserer over det som var estimert, sier Lars Helge Helvig, daglig leder i Norsk Vind Energi.

Selskapet har flere konkrete planer, blant annet ved Åseheia og Koldalsheia i Eigersund, der det er planlagt 32 vindmøller og en strømproduksjon tilsvarende årsforbruket til 20.000 husstander.

73 nye vindmøller i Bjerkreim

Norsk Vind Energi er også tungt inne i ett av de mest omtalte prosjektene i fylket, det såkalte Bjerkreims-klusteret.

– Vi har kjøpt andre naboprosjekter der, og har en så stor portefølje der at vi kan arbeide nok så selvstendig, sier Helvig.

Selskapet har nå hånd om alle de tre konsesjonene i den sørlige delen. Helvig tror på investeringsbeslutning i løpet av året, for 73 vindmøller, og en produksjon tilsvarende et årlig strømforbruk for 40.000 husstander.

Lyse sitter på gjerdet

Også Lyse Produksjon har en konsesjon i Bjerkreim, men har ikke bestemt seg for om de vil benytte seg av den.

Mette Kristine Kanestrøm, ansvarlig for vindkraft i Lyse

Mette Kristine Kanestrøm, ansvarlig for vindkraft i Lyse Energi.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– At kraftprisene har falt betraktelig de siste årene er utfordrende. Vi har ikke tatt en beslutning i forhold til realisering av Måkaknuten akkurat nå, men vi er fortsatt positive til det, sier Mette Kristine Kanestrøm, ansvarlig for vindkraft i selskapet.

For sjøl om flere aktører nå nærmer seg vedtak om realisering, er det få som tror at andre enn de aller beste prosjektene blir noe av. Lav kraftpris og usikkerhet om framtidige støtteordninger, er blant grunnene til det.

Lars Helge Helvig i Norsk Vind Energi mener Rogaland har mye av det som karakteriserer vinnerprosjektene.

– Sør-Vestlandet har god stabil vind, nærhet til sterkt nett som kan ta imot kraften og et godt forbruk i området. Det er en ressurs som blåser forbi som kan utnyttes i mye større grad, sier Helvig.