Hopp til innhold

Sikker på at fornybarskiftet er her

Investeringer i fornybar energi og kraftproduksjon er doblet de siste ti årene. Nå blir det kamp om markedsandeler med oljebransjen, spår vindutbygger.

Vindmøllemodell med daglig leder i Norsk Vind Energi i bakgrunnen

Slike vindmøller finnes det over 30 av på Høg-Jæren i Rogaland. Lars Helge Helvig i bakgrunnen tror satsing på fornybar energi løsner nå.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

– Nå tror vi det endelig løsner, sier Lars Helge Helvig.

Han er daglig leder i Norsk Vind Energi, og viser frem bilder og modeller fra de ulike vindparkene de har bygd, og vil bygge. At investeringene i fornybar energi er doblet de siste ti årene, passer godt med hans virkelighet.

– Vi er veldig optimistiske nå, selv om det har tatt lang tid. Det er mye interesse rundt de nye prosjektene våre og.

– Interessante investeringsobjekter

Thina Saltvedt

Thina Saltvedt i Nordea tror god teknologi, og mer konkurransedyktige selskaper, gjør fornybarselskaper som satser på sol og vind, til spennende investeringsobjekter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I 2006 ble det investert litt over ti milliarder kroner i elektrisitetsproduksjon, utbygging av nett, og annen fornybar kraftforsyning (ekstern lenke). I tillegg kan det og være gründerprosjekter som ikke er registrert. Ved utgangen av 2014 var tallet over 20 milliarder kroner, og trenden går oppover.

– Interessen rundt har økt kraftig, teknologien har blitt bedre og de begynner å bli konkurransedyktige uten statlig hjelp som subsidier. De blir mer interessante som investeringsobjekter, sier makroanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

Hun tror ikke man lenger kan snakke om et skifte som kommer.

– Jeg tror vi ser skiftet nå.

Valgte vekk kull

Lars Helvig med en modell av en vindmølle

Lars Helge Helvig i Norsk Vind Energi.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

I høst bestemte Norges største pensjonsforvalter, KLP, at de skulle trekke seg ut av kull og heller investere mer i fornybar energi. Ansvarlig for investeringer, Harald Koch-Hagen, forteller at det er pengene som driver de, men at fornybare investeringer frister mer enn før.

– Alle våre investeringer er drevet av økonomiske vurderinger, men vi ser at mange av de prosjektene som kommer opp er bærekraftige, også økonomisk. Og da slår vi jo to fluer i en smekk, sier Koch-Hagen.

Vindkraftutbygger Helvig erkjenner at det vil ta tid før oljeselskapenes tid er forbi, men han tror det blir en spennende kamp om markedet fremover.

– Vi trenger mer fornybart for å fase ut fossilt på sikt, og i den mellomfasen der vil det nok være kamp om markedsandeler og da vil prisene gå ned fordi det er overproduksjon i Europa.

– Og det er ikke noe poeng å drøye utvikling og utbygging, vi må gjøre det så fort som mulig, avslutter han.