Hopp til innhold

Havvind: Mener Equinor fortsatt vil satse i USA

At Equinor trekker seg fra en havvind-kontrakt i USA, er udramatisk, ifølge analytikere. Pareto mener selskapet garantert vil by på samme prosjekt på nytt.

Erna Solberg og Eldar Sætre i New York

I 2019 annonserte Equinor sin storsatsing på havvind i New York. Blant andre daværende statsminister Erna Solberg fikk være med på båttur i havna utenfor Manhattan.

Foto: NTB

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Høsten 2019 steg Norges kanskje to mektigste personer om bord i en båt på Manhattan.

Daværende Equinor-sjef Eldar Sætre viste fram selskapets nye amerikanske havvind-satsing til statsminister Erna Solberg.

FN høynivåuke 2019

Daværende konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre, og statsminister Erna Solberg på båttur i New York i 2019.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Men eventyret har latt vente på seg.

Inflasjon, renteøkninger og kostnadsøkninger har gjort at Equinor har tapt millioner av dollar på prosjektet – selv om ikke en eneste turbin har blitt satt opp i sjøen utenfor Long Island.

I går ble det kjent at Equinor og partneren BP trekker seg fra avtalen til det ene prosjektet selskapet er involvert i: Empire Wind 2.

– Dette var som forventet, sier Bård Rosef, som er aksjeanalytiker i investeringsbanken Pareto Securities.

Bård Rosef

Bård Rosef, aksjeanalytiker i Pareto Securities.

Foto: PETTER ALNES BONESMO

Han mener dette ikke vil påvirke Equinor sin satsing på havvind i USA.

Ny budrunde

Allerede i januar vil New York holde en ny auksjon der selskaper kan by på Empire Wind 2 på nytt.

Og det vil Equinor gjøre – før eller siden, ifølge Rosef.

– Prosjektet kommer garantert til å bys inn på nytt, men om de «rekker» det nå eller tar neste auksjon er usikkert, sier han.

Equinor vil av konkurransehensyn ikke kommentere om de skal by i den pågående auksjonsrunden i New York. Samtidig opplyser selskapet at de nå skal «posisjonere seg»:

– Vi fortsetter arbeidet med vår havvind-portefølje på nordøstkysten på USA. Vi jobber hardere enn noen gang, sier Magnus Frantzen Eidsvold, som er pressetalsmann i Equinor.

Magnus Frantzen Eidsvold, talsperson for Equinor ASA har mørk dress med blå skjorte, briller og kort brunt hår. Han står foran en hvit vegg og ser i kamera.

Magnus Frantzen Eidsvold, pressetalsmann i Equinor.

Foto: Arne Reidar Mortensen / Equinor

Grunnen til at avtalen knyttet til Empire Wind 2 ble skrotet nå, var for å unngå en kraftig økning i gebyret selskapene må betale for å avslutte kontrakten. Avtalen fra 2019 hadde videre ingen beskyttelse for inflasjon.

Nå kan heller selskapet by på en ny og mer lønnsom avtale.

Equinor har satt seg mål om å ha installert 12–16 GW fornybar kraft innen 2030. Dette målet står fast, understreker Eidsvold til NRK.

– Vi har en disiplinert og verdidrevet tilnærming til havvind og fornybart, og skal bygge en lønnsom virksomhet, sier han.

Havvind

Vindturbiner i Øresund mellom København og Malmö.

Foto: NTB

Milliardtap

Da avtalen om Empire Wind 2 ble inngått i 2019 var det ren Klondyke-stemning i bransjen. Rentene og kostnadene var lave, utsiktene lyse. Den danske havvind-giganten Ørsted hadde på et tidspunkt en mye høyere børsverdi enn Equinor.

Nå har Ørsted skrevet ned prosjektene sin i USA med 45 milliarder kroner og børsverdien til selskapet er en brøkdel. Equinor har skrevet ned sine amerikanske prosjekter med cirka 3,1 milliarder kroner.

Det er fortsatt trøbbel i havvind-bransjen, men analytiker Bård Rosef ser nå enkelte lyspunkter.

– Rentene har kraftig ned de siste par månedene, og vi har sett en positiv utvikling på kostnader. Balanseprisen (strømprisen prosjektet trenger for å gå i pluss) er lavere nå enn for bare 3–6 måneder siden. I Storbritannia fortsetter Ørsted med ett stort prosjekt som de sådde tvil om tidligere i år, mens Vattenfall har solgt en portefølje av utviklingsprosjekter for 1,2 milliarder dollar som gjør at de reverserer en nedskriving på 5,5 milliarder svenske kroner de gjorde så sent som i sommer, sier han.

Problemene i USA er ikke starten på slutten for havvind, understreker sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

Thina Margrethe Saltvedt vert intervjua av Øystein Ellingsen på ONS 2022.

Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Dette er heller en forsinkelse hvor havvindselskapene vil se på ulike valg av løsninger, forbedring av teknologi og konsepter, sier hun.

– Vindkraft vil definitivt komme.