Hopp til innhold

Equinor trekker seg fra havvindkontrakt i New York

Equinor og BP kunngjorde i dag at de avslutter kraftsalgavtalen for Empire Wind 2-prosjektet, et havvindprosjekt i USA.

Equinor Havvind

Bilde av Equinors Hywind Buchan vindmølleanlegg utenfor Skottland. Dette er ikke prosjektet som omtales i denne artikkelen.

Foto: Øyvind Gravås / Equinor

Til E24 sier Magnus Frantzen Eidsvold, pressetalsperson i Equinor, at de har, i gjensidig forståelse med myndighetene i New York, terminert avtalen som Equinor hadde med New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA).

Equinor skriver i en pressemelding at beslutningen er drevet av kommersielle forhold som inflasjon, renteøkning og flaskehalser i forsyningskjeden. Dette førte til at den tidligere inngåtte kraftsalgavtalen for Empire Wind 2 ikke var bærekraftig.

3 milliarder og 500.000 hjem

– Vi tar nå et steg tilbake, men arbeidet med selve prosjektet og det å gjøre det kommersielt bærekraftig fortsetter, sier Eidsvold til E24.

Avtalen det er snakk om, ble kunngjort i 2019.

De samlede investeringene lå i 2019 på rundt 3 milliarder dollar, og prosjektet skulle da kunne forsyne over 500.000 hjem i New York med strøm.

– Må være kommersielt levedyktig

– Et ambisiøst prosjekt som dette må være kommersielt levedyktig, sier Molly Morris, direktør for Equinor Renewables Americas, i pressemeldingen.

Morris påpeker at beslutningen gir Equinor til å utvikle Empire Wind 2 til et sterkere og mer robust prosjekt.

Les også Equinor med store ambisjoner for vindkraft i USA: – De hører ikke på oss, raser fiskere

Fiskere på Long Island

– Vi vil fortsette dialogen med våre mange samfunnspartnere i hele New York, sier Morris.

I oktober i fjor meldte E24 at Equinor skrev ned verdier på havvindprosjekter i USA med 300 millioner dollar tredje kvartal.

Equinor meldte da at «havvindprosjekter på nordøstkysten av USA er negativt påvirket av kostnadsinflasjon og begrensninger i verdikjeden».