– Vi vil at mange foreldre skal velge kontantstøtte

Hå kommune gikk nylig inn for en av Norges mest generøse kontantstøtte for toåringer på 5000 kroner per måned. Ikke alle er like begeistret for dette, men ordføreren tror flere kommuner vil følge etter.

Kontantstøtte i Hå

Med tre barn får Linda Lode 15.000 kroner i måneden i kontantstøtte fra kommunen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Trillingmoren Linda Lode fra Varhaug i Hå vil aller helst tilbringe dagene sammen med Thelma, Benjamin og Victor. Med det nye vedtaket fra kommunen kan hun nå gjøre nettopp det helt frem til de er tre år.

– Kontantstøtte er veldig viktig fordi jeg har lyst til å være lengst mulig hjemme med barna mine, sier Lode.

Fra 1. august blir det statlige kontantstøtten for toåringer fjernet. Etter dette er det opp til hver enkelt kommune om de vil innføre kommunal kontantstøtte.

Billigere enn å bygge ut barnehageplasser

Det er flertallspolitikerne i Hå som nå har gått inn for å utvide statens kontantstøtte. Tilbudet på 5000 kroner per måned til barn mellom to og tre år er blant de høyeste i landet.

Mons Skrettingland

Mons Skrettingland.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det at vi nå har gått inn for dette, betyr at ønsker vi at mange foreldre skal velge det. Kommunen vil spare penger og det vil det løse plassproblemet vi har i barnehagene, sier ordfører i Hå, Mons Skrettingland (H).

Politikerne har tatt utgangspunkt i at ordningen vil omfatte rundt 100 barn per år i kommunen med rundt 16.000 innbyggere.

– Men dette er jo veldig usikkert, så vi er svært spente på hvor mange det blir. Jeg tror også flere kommuner vil gjøre det samme for å kunne gi et tilbud som passer hver enkelt familie, sier Skrettingland.

Kontantstøtte i Hå

Hå kommune regner med å tjene på å innføre kontantstøtte for toåringer.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Helt feil prioritering

Likevel er det langt fra alle som er fornøyde med den generøse ordningen for småbarnsforeldre. Brit Ånestad har barna sine i barnehage, og mener det er det beste.

Kontantstøtte i Hå

Brit Ånestad.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Dette blir helt feil prioritering. Jeg vil at mødrene skal komme seg ut i jobb, og kommunen bør heller fokusere på å skaffe nok barnehageplasser, sier småbarnsmoren.

Oddvar Hølland i Hå Arbeiderparti var blant mindretallspartiene som stemte imot innføring av kommunal kontantstøtte.

– Dette hindrer integrering av innvandrerfamilier, og det er familiene med lavest inntekt som nå går ut av arbeid for å motta kontantstøtte.

Tror det kan komme endringer sentralt

Han har likevel forhåpninger om at regjeringen vil ta tak for å gjøre ordningen mer fornuftig.

– Mye kan fortsatt skje sentralt, og jeg tror det kan bli innført skatteendringer som gjør at det ikke blir fullt så lukurativt å gå hjemme.

Trillingmor Linda Lode er glad for at hun hver måned får 15.000 kroner fra kommunekassa for å selv ta vare på barna sine.

– Hadde det ikke vært for kontantstøtten til toåringer måtte jeg jo begynt å jobbe igjen, og det hadde ikke vært like gøy, sier Lode.

Kontantstøtte i Hå

Linda Lode ser frem til å være hjemme med barna frem til de er tre år.

Foto: Arild Eskeland / NRK