Fjerner kontantstøtte for 2-åringer

Regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringene fra august neste år, mens støtten økes for barn mellom ett og halvannet år.

Video Regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer

- Vi gjør det som er riktig for samfunnet, sier barneminister Audun Lysbakken og mener kontantstøtten har hindret både likestilling og integrering.

– Nå avvikler vi kontantstøtten for toåringer fra august 2012, samtidig som vi øker satsen for barna mellom 13 og 18 måneder, til 5000 kroner i måneden, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audus Lysbakken (SV) til NRK.

I dag kan man få kontantstøtte for barn mellom ett og tre år. Dersom barnet ikke går noen timer i barnehagen, får man 3303 kroner i måneden per barn.

Det er denne satsen regjeringen nå øker for barna som er mellom ett og halvannet år, til 5000 kroner, mens den går ned til 3303 kroner igjen fra barnet er halvannet til to år. Deretter har regjeringen nå bestemt at det er slutt.

– Har bremset likestilling og integrering

– Vi vet det vil være uenighet rundt dette, men vi må gjøre det vi mener er riktig for samfunnet, sier Lysbakken.

– Kontantstøtten har bremset både likestillingen og integreringen i Norge. Den har holdt kvinner utenfor arbeidslivet, og den holder barn utenfor barnehagen, ikke minst innvandrerbarna, som kanskje hadde trengt det mest.

Parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum i regjeringskollega Senterpartiet tror regjeringens beslutning kommer til å føre til at flere foreldre med ettåringer kommer til å velge kontantstøtte.

– Dette gjør at småbarnsforeldre har større valgfrihet. Vi målretter ordningen mot de yngste barna og gjør den relevant. Hadde vi ikke gjort en kraftig økning for de minste, hadde kontantstøtten over tid blitt mindre og mindre relevant for småbarnsforeldre, sier han.

– For galt å sende små barn i barnehagen

I dag mottar foreldrene til 14.000 toåringer kontantstøtte.

Inntil i kveld hadde firebarnsmor Ingrid Solbjørg Bertelsen tenkt å være hjemme med yngstesønnen Elias til han ble nær tre år. Også for Elias' eldre søsken valgte hun å motta kontantstøtte.

– Jeg synes det er for galt å sende små barn i barnehagen. Det er en oppbevaringsplass. Selv om det er veldig dyktige pedagoger der, så er det likevel ikke for barna. Det er for samfunnet. Jeg synes ikke barn har noe å gjøre i en barnehage før de er 2-3 år, sier Bertelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingrid Solbjørg Bertelsen og sønnen Elias

Ingrid Solbjørg Bertelsen er firebarnsmor og har valgt kontantstøtte for alle barna.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

KrF: Dramatisk angrep på valgfrihet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener dette er det mest dramatiske angrepet på valgfrihet fra den rødgrønne regjeringen.

– Det beklager jeg veldig, veldig sterkt.

Det er ingen hemmelig at SV og Arbeiderpartiet helst vil fjerne hele kontantstøtten, mens Senterpartiet vil beholde den for ettåringene.

Hareide mener kontantstøttenyheten er et uttrykk for et desperat SV som har slitt med dårlige meningsmålinger - uten at han tror partiet vil tjene på det i valget.

– Jeg tror aldri det er noen vinnersak, verken for regjeringen eller SV å bygge ned velferdsgoder for småbarnsfamiliene, sier Hareide.

Dette betyr vel at regjeringen mener den har lite å tape på å legge seg ut med KrF?

– Det er klart at det er aldri noen samarbeidsinvitasjon til KrF å bygge ned viktige velferdsreformer for barnefamiliene, sier Hareide.

Takvam: Må bygge flere tusen nye barnehageplasser

De tre regjeringepartiene er opptatte av å fronte denne saken samlet og sier at beslutningen er alles seier. Det er Senterpartiet som har fått de andre med på en mellomløsning, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Han mener det kritiske punktet nå blir om regjeringen greier å bygge flere tusen nye barnehageplasser for å tilfredsstille behovet for toåringer som da skal i barnehagen.

– Klarer de ikke det, slår saken tilbake på dem, sier Takvam.

Se Magnus Takvam kommentere regjeringens beslutning her:

Magnus Takvam

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger