NRK Meny
Normal

Neppe parlamentarisme i Sandnes

Det er bare Fremskrittspartiet som ønsker å innføre parlamentarisme i den kommende bystyreperioden. Styreformen blir neppe tema i valgkampen.

Sandnes-politikere

Det ser ikke ut som om det er stemning blant de politiske partiene i Sandnes for å innføre parlamentarisme i den kommende bystyreperioden.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Valglogo

– Magefølelsen min sier at jeg ikke tror det blir parlamentarisme de neste fire årene i Sandnes kommune, sier Annelin Tangen (Ap).

Hun representerer det som mange tror vil være det største partiet i Sandnes etter valget i september.

Annelin Tangen

Annelin Tangen (Ap) (til høyre) mener at formannskapsmodellen vil gi effektiv politisk ledelse i Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Sandnes Arbeiderparti ønsker en effektiv politisk ledelse, og det tror jeg vi får med formannskapsmodellen, mener Tangen.

– Ikke et viktig spørsmål nå

For fire år siden gikk bystyret i Sandnes inn for å utrede parlamentarisme som styringsform i kommunen. Parlamentarisme innebærer at rådmannen fjernes og et byråd innføres i stedet. Her vil politikerne ta seg av den daglige driften av kommunen.

Det er lite som tyder på at dette blir en realitet i Sandnes. Høyre er og skeptisk til innføring av parlamentarisme nå.

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland er Høyres ordførerkandidat i Sandnes. Han mener at parlamentarisme ikke er et viktig tema for Sandnes nå.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

– Vi er midt oppe i en diskusjon om kommunestruktur. Det er såpass krevende for kommunen at det er fornuftig å gjøre en ting om gangen, og i rett rekkefølge. Derfor har vi sagt at for oss er ikke parlamentarisme et viktig spørsmål i denne runden, sier Høyres ordførerkandidat i Sandnes Thor Magne Seland.

Frp vil innføre parlamentarisme

Kristelig folkeparti og Venstre vil og avvente, mens Senterpartiet og SV sier blankt nei til innføring av parlamentarisme i Sandnes.

Dermed er det bare Fremskrittspartiet som vil arbeide for å innføre parlamentarisme i kommunen.

Valgkamp-buss, Pål Morten Borgli

Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Sandnes Pål Morten Borgli ser gjerne at spørsmålet om parlamentarisk styreform blir tema i Sandnes-valgkampen.

– Vi har et vedtak om å innføre det i Sandnes. Så er det det nye bystyret som må ta den endelige beslutningen om hva som skal skje i neste periode, sier Pål Morten Borgli, som er ordførerkandidat for Frp.

Han ser gjerne at spørsmålet om parlamentarisme kommer opp i høstens valgkamp. Thor Magne Seland i Høyre tviler på det.

– Jeg tror det er et spørsmål som innbyggerne våre er lite opptatt av. For dem handler det om hva vi leverer til de som bor i kommunen, ikke om måten vi styrer kommunen på, sier Seland.