Hopp til innhold

– For liten for parlamentarisme

Sandnes kan bli den fjerde kommunen i landet med byregjering. Statsviter advarer, og mener det er en dårlig idé.

Einar Brandsdal + Sandnes

Statsviter og organisasjonsrådgiver, Einar Brandsdal, er skeptisk til innføringen av Parlamentarisme i Sandnes.

Foto: NRK

Ett samlet bystyre i Sandnes gikk denne uka inn for å utrede innføring av en parlamentarisk modell i kommunen.

– Dette kommer på bakgrunn av en diskusjon vi har hatt lenge. Dette vil gi et mye mer vitalt politisk miljø. Det har vært et brennende ønske om å se på dette i Sandnes. Dette hadde vært godt for byen, sier varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp).

Mer makt til politikerne

Borgli forklarer den organisatoriske løsningen slik:

– Politikerne får mer ansvar og må svare for sine respektive områder. De utøver driften av kommunen. Man fjerner den administrative ledelsen. Rådmannen forsvinner, og muligens også kommunaldirektørene, sier han.

Einar Brandsdal er statsviter og organisasjonsrådgiver. Han mener det de siste årene har foregått en maktforskyvning i kommunene.

– Det er helt opplagt at med den veksten vi har hatt i kommunene har administrasjonen fått styrket sin makt på bekostning av politikerne, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli, varaordfører i Sandnes.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Opposisjonen blir utelatt

Flere norske byer og fylker drives allerede med den parlamentariske modellen. Det gjelder Oslo kommune, Oslo fylkeskommune, Bergen kommune, Troms fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Nordland fylkeskommune og Hedmark fylkeskommune.

– Modellen er evaluert flere ganger, og viser at det politiske ansvaret blir mye tydeligere. Politikerne styrker sin makt, sier Brandsdal.

– Den store ulempen er opposisjonen, muligheten til på drive opposisjonspolitikk. Formannskapsprinsippet legger til grunn at opposisjoner en viktig. Den er en viktig del av vår politiske kultur. Evalueringene viser at opposisjonen gjerne går fire års ørkengang under parlamentarismen.

Vil ha «hands on»-politikk

Pål Morten Borgli er ikke enig, og lover at han skal ta godt vare på opposisjonen også med en parlamentarisk organisasjon.

– Vi har nok et likt ulikt syn her. Jeg mener at opposisjonen også vi delta i et slikt system. Det er jo bystyret som er det øverste organet uansett, sier Borgli.

– Vi må få hands on fra politisk ledelse på alle kommunens virksomhetsområder, legger han til.

– Byen er for liten

Brandsdal er skeptisk til om Sandnes vil være tjent med denne organiseringen.

– Jeg synes Sandnes drives godt som den gjør, og så er byen for liten. Det der for lite politikk til at vi trenger så veldig mange flere heldagspolitikere. Det er rett og slett ikke nok politisk mat til det, sier han.

– Jeg tror det er veldig viktig å betrakte lokalpolitikken i forhold til Oslo og Bergen, som har parlamentarisme, sier Brandsdal.

Borgli er svært uenig i at størrelsen spiller noen rolle i kampen om parlamentarisme.

– Vi er ikke for små i Sandnes. Det handler om å organisere oss på en måte der vi får framdrift. Målet er det viktigste, og vi må ha det, fort, sier han.

– Handler om praktiske gode løsninger

Ifølge Borgli vil innbyggerne merke at kommunevedtak utføres fortere med et parlamentarisk system.

– Dessverre ser vi at det tar for lang tid i dag, og det er for mye uenighet mellom administrasjon og politiske ledelse om de vedtakene som er fattet, sier han.

Brandsdal mener det at Frp og Ap har klart å samarbeide frem et budsjett i Sandnes beviser at byen ikke trenger parlamentarisme.

– I lokalpolitikken er det ikke de store ideologiske kampene som foregår, men det handler om å finne frem til gode praktiske løsninger. Når man klarer å finne frem med Frp og Ap på lag viser det at det er den sunne fornuften som gjelder, sier han.