Hopp til innhold

Vurderer å droppe rådmannen

Høyre, Frp, KrF og Venstre i Stavanger vil ha parlamentarisme som styreform i kommunen. De vil ha mer makt til å gjennomføre det de vedtar.

Bystyret i Stavanger

Bystyret i Stavanger får enda mer makt dersom de bestemmer seg for å skifte styreform.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Flere politikere mener å ha opplevd at politiske vedtak ikke blir fulgt opp av administrasjonen. Nå vil de ha parlamentarisme, der man fjerner rådmannen og innfører byråder. Politikerne får mer makt og innflytelse.

Høyre, Frp, KrF og Venstre utgjør flertallet som ønsker en ny styreform. Gruppeleder i Høyre, John Peter Hernes er en av de som har snudd i saken.

– Jeg er en av de i Høyre som har sagt absolutt nei til parlamentarismen fordi jeg har syntes at formannskapsmodellen er god. Nå er jeg mer åpen og vi i Høyre kommer til å legge opp til en prosess for å få vurdert skikkelig om parlamentarisme er noe vi skal ha i Stavanger, sier Hernes.

Vil gjennomføre vedtatte tiltak

Stavanger har også tidligere vurdert å innført parlamentarisme.

John Peter Hernes

John Peter Hernes er gruppeleder for Høyre i Stavanger.

Foto: Forus Næringspark

Hvorfor har du endret syn?

– Det har noe å gjøre med størrelsen til Stavanger som kommune, og med dynamikken i at vi har mange ting vi ønsker gjennomført. Det kan være gunstig å se på om det politiske ansvaret for å få gjennomført ting, ikke vare for å vedta dem, skal være tydeligere og klarere for oss politikere, sier han.

Flere av politikerne i bystyret har klagd på at politiske vedtak ikke blir fulgt opp av administrasjonen. Nå vil de lære mer om parlamentarisme, og ser til andre byer som Oslo og Bergen.

– Det vi vil gjøre er å få kolleger fra Bergen og Oslo som har erfaring med dette, til å komme til Stavanger og fortelle om sine erfaringer. Vi vil både snakke med dem som er byråder som jeg regner med er fornøyde, og også med noen som sitter i bystyret, og høre om de er fornøyde

– Femti prosent sjans for innføring

Denne utredningen starter i år. Og Sandnes ligger allerede foran. Ett samlet bystyre i Sandnes gikk i november 2011 inn for å utrede innføring av en parlamentarisk modell i kommunen. Det er det konstituerende bystyret etter valget i 2015 som avgjør om det blir innført.

– Jeg tror det er femti prosent sjans for at det blir innført i Stavanger. Jeg er ganske sikker på at vi i 2015 kommer på å endre på den organiseringen vi har i dag, sier Hernes.

Flere norske byer og fylker drives allerede med den parlamentariske modellen. Det gjelder Oslo kommune, Oslo fylkeskommune, Bergen kommune, Troms fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Nordland fylkeskommune og Hedmark fylkeskommune.