NRK Meny
Normal

NAV finner jobber til mange ledige

NAV Rogaland doblet i mars antall formidlingsoppdrag til næringslivet sammenliknet med mars i fjor og satte med det oppdragsrekord.

sz049ad9.jpg

NAV Rogaland doblet i mars antall formidlingsoppdrag til næringslivet sammenliknet med mars i fjor og satte med det oppdragsrekord.

Foto: Åserud, Lise / NTB Tema

– Mange næringer går veldig bra, og noen er sånn halvfrynsete. Så jeg tenker at bildet er ganske nyansert.

Det sier leder av NAV Marked Nord-Rogaland, Elisabeth Lie Nilsen. Det er særlig innen helse og omsorg og eksportrettede bedrifter at NAV merker at det er bedre tider.

Elisabeth Lie Nilsen

Leder av NAV Marked Nord-Rogaland, Elisabeth Lie Nilsen, understreker at det er viktig at arbeidssøkere er aktive og fleksible.

Foto: NRK

– Det er økt tilgang på stillinger og økt tilgang på stillinger hos NAV. Så vi merker at det skjer ting, selv om det er tøffe tider akkurat i oljebransjen.

Registrer skikkelig CV

Et formidlingsoppdrag består i at en bedrift kontakter NAV for å finne egnede kandidater til egnede stillinger i NAV sin database over arbeidssøkere.

Lie Nilsen understreker viktigheten av å ha registrert en skikkelig CV hos NAV.

Les også: Venstre vil hjelpa arbeidsledige gründerar

En ringerunde til bedrifter på Haugalandet viser at mange stillinger ikke blir utlyst, eller blir gitt som oppdrag til NAV. De arbeidssøkende er aktive med å oppsøke potensielle arbeidsgivere.

Les også: Arbeidsledige flyttar frå «krisefylket»

Les også: – Eg fekk valet mellom å vere meg sjølv eller å få jobb

– Det krever mye av arbeidssøkerne. De må være aktive. Mange bedrifter sier til oss at de ikke trenger å lyse ut stillinger nå, for de har veldig bra arbeidskraft som kommer rett på døra. Det tyder jo på at når en er aktiv, oppsøker og bruker nettverk, gjør de der kloke arbeidssøker-tingene, så der det mange som får jobb, sier Lie Nilsen.

Arbeidsledighet blant ingeniører

Mange av dem som mister har mistet jobben i Rogaland de siste årene har høy kompetanse og er attraktive på arbeidsmarkedet.

Foto: Statoil/Harald Pettersen - skjermdump fra Teknisk Ukeblad og Aftenpost

Begrenset arbeidsmarked

Samtidig er det i Haugesund-regionen på langt nær så mange permitteringer og oppsigelser nå som det var i fjor.

I fjor høst hadde vi jo mange varsler fra oljebransjen, men her i nordfylket har vi nå hatt lite varsler i et par måneder, sier Lie Nilsen. Hun minner om at Haugalandet tross alt er et begrenset arbeidsmarked.

Les også: Velger ingeniørstudier tross nedgangstider

Les også: Unge uroer seg for arbeidsledige foreldre

– Hvis en lener seg tilbake og tenker at jeg vil jobbe en kilometer fra der jeg bor, så tenker jeg at det nok vil være en del familier som får utfordringer.

Lie Nilsen understreker at det er viktig å være fleksibel.

– Mange av dem som nå blir oppsagt er jo høykompetent arbeidskraft. Det betyr og at det er lettere å adoptere dem inn i andre bransjer, enn om du for eksempel har mindre utdanning. Mange av disse vil være ettertraktet arbeidskraft både i andre næringer og andre steder, sier hun.