Hopp til innhold

Unge uroer seg for arbeidsledige foreldre

I fjor høst mistet faren til ungdomsskoleelev Anne Bratthammer (15) jobben. Nå ber FAU skolen om å snakke med elevene om hvordan det er å ha arbeidsledige foreldre.

Anne Bratthammer - på benk

Anne Bratthammer (15) opplevde at faren ble arbeidsledig i fjor høst.

Foto: Ingvild Lygren / NRK

– Pappa var en av dem som ble sparket først fordi han var ny i stillingen, sier Anne Bratthammer (15).

I fjor høst kom faren hennes hjem fra oljejobben i Nordsjøen med dårlige nyheter. Titusenvis av skoleelever på Vestlandet har det siste året opplevd det samme som Bratthammer; mor eller far har mistet jobben.

Vanskelig å snakke om

Flere unge har søkt hjelp.

– Ungdom kommer til oss og er bekymret fordi en av foreldrene har mistet jobben. Det er uvant at mor eller far, eller begge foreldrene, er hjemme, sier ledende helsesøster Ingrid Andreassen ved helsestasjon for ungdom i Stavanger.

For mange unge er det vanskelig å snakke om dette.

– Jeg har ikke inntrykk av at dette er noe de snakker mye med vennene sine om. De kommer èn og èn til oss, ikke gruppevis, sier Andreassen.

– Hva er de bekymret for?

– For fremtiden, familien og foreldrene. De har ikke lyst til å fortelle foreldrene at de er bekymret fordi de ikke ønsker at foreldrene skal bli bekymret for dem, sier hun.

Ber foreldre snakke med barna

Og foreldrene tier om situasjonen for å skåne ungene.

– Det er nok en stilletiende bekymring når det gjelder dette, sier hun.

Andreassen oppfordrer foreldre som har mistet jobben til å snakke med ungene.

– Prøv å ha en mest mulig normal familiesituasjon der dere snakker om hvordan det er, sier helsesøsteren.

Hun ber foreldre prøve å ha en positiv innstilling.

– Livet går videre, se fremover. Dette gjelder mange, så det er ikke så tabu som det kanskje ville vært ellers, sier hun.

Ingen dumme unnskyldninger

Èn av dem det gjaldt var faren til Anne Bratthammer. Nå har han fått seg ny jobb på land. Datteren mener åpenhet er viktig.

– Det var lettere for meg å forstå situasjonen når han var åpen om hvordan ting var. Det var også lettere å forklare vennene mine hvorfor jeg ikke kunne bli med når de visste at jeg hadde mindre penger. Det var fint for da slapp jeg å komme med en dum unnskyldning, sier hun.

Anne Bratthammer på skolen

Anne Bratthammer (15) valgte å fortelle klassekameratene om at faren hadde mistet jobben.

Foto: Ingvild Lygren / NRK

Frykter mobbing

Vibeke Bolme

FAU-leder Vibeke Bolme ved Jørpeland ungdomsskole ber skolen om å snakke med elevene om det å ha arbeidsledige foreldre.

Foto: Ingvild Lygren / NRK

På skolen til Bratthammer har FAU engasjert seg i saken og spurt skolen om å snakke med elevene om hvordan arbeidsledighet kan prege familien.

– Det kan være ganske tøft for elevene. Vi er mest bekymret for at elevene skal bli mobbet fordi foreldrene er arbeidsledig. Vi ønsker at de andre elevene skal ta hensyn til at noen er i en sårbar situasjon, sier FAU-leder Vibeke Bolme ved Jørpeland ungdomsskole.

– For meg har det gått ganske bra, men jeg ser at det kan være mye verre for andre. Det er viktig å ta opp. Det viktigste er å ikke sammenlikne seg med andre, sier Bratthammer.