Hopp til innhold

Stavanger kommune blir med i HjemJobbHjem

En 500-lapp i måneden skal få kommuneansatte til å la bilen stå igjen hjemme. Onsdag skrev Stavanger under kontrakt med busselskapet Kolumbus.

Onsdag skrev Stavanger kommune kontrakt med HjemJobbHjem. Målet er å få flere ansatte til å la bilen stå igjen hjemme.

Stavanger kommune inngikk kontrakt med HjemJobbHjem.

– Tilbudet er unikt i Rogaland, sier Espen Strand Henriksen, prosjektleder i HjemJobbHjem.

HjemJobbHjem er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke aktører, blant annet Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen og busselskapet Kolumbus.

Det var høytidelig stemning utenfor rådhuset i Stavanger, da kontrakten mellom Stavanger kommune og HjemJobbHjem ble signert på onsdag.

Rådmann i Stavanger kommune, Per Kristian Vareide, håper nå at flest mulig av de 10.000 ansatte i kommunen, velger å bruke tog, buss eller elsykkel til og fra jobb.

– Vi skal ha en merkbar overgang mot sykkel og kollektivtransport. Det har jeg store forventninger til, sier han.

Per Kristian Vareide

Rådmannen har store forventninger til at flere nå lar bilen stå.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Vil redusere bilbruken

Fri kollektivbruk for 500 kroner i måneden er gulroten. Målet med HjemJobbHjem er at ansatte i bedrifter og virksomheter skal la bilen bli stående i garasjen.

Prosjektleder for ordningen er fornøyd med at kommunen nå blir en del av tilbudet.

– Det er veldig viktig for oss at en såpass stor og viktig aktør ønsker å jobbe aktivt for å redusere bilandelen for sine ansatte, sier Strand Henriksen.

Tilbudet har til nå vært en suksess med 11.000 ansatte i 118 bedrifter, i løpet av det drøye halve året de har vært i gang.

Foreløpig er HjemJobbHjem forbeholdt Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, men Strand Henriksen utelukker ikke å gjøre tilbudet tilgjengelig andre steder i fremtiden.

Espen Strand Henriksen

Prosjektleder i HjemJobbHjem, Espen Strand Henriksen, er svært fornøyd med å ha fått med seg Stavanger kommune.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Dette er et prøveprosjekt fra Samferdselsdepartementet og Rogaland fylkeskommune, som skal se på hvilke tiltak som fungerer i bedrifter. Om dette fungerer kan det gjøres i større skala, sier han.

Har flere kommuner på gang

Han forklarer at også Sandnes kommune er på trappene, samt Randaberg og etter hvert Sola.

– Vår misjon i dette er å sørge for å fjerne unnskyldningene for ikke å sette fra seg bilen hjemme, sier han.

For eksempel er den elektriske bysykkelen en del av tilbudet, som skal kunne hjelpe de ansatte den siste kilometeren frem til jobben.

Gode erfaringer

Etter at kontrakten var i boks, fikk de ansatte i kommunen teste ut elsykkelen. Det ga mersmak for kommuneansatt Jurgita Kristiansen, som forteller at hun kommer til å benytte seg av tilbudet.

– Vanligvis pleier jeg å sykle når det er fint vær, men når det blir kaldt kommer jeg til å ta bussen, sier hun.

Ingeniørbedriften Sweco på Forus, er blant firmaene som har vært med på ordningen fra dag én. Også de kan melde om gode erfaringer.

– Når vi kunne kombinere at de ansatte får litt mosjon med situasjonen rundt veiene her på Forus, så vi at dette var en veldig god avtale for oss å gå inn i, sier Haakon Mandt, regionleder i Sweco.