Nå kutter regionbankene renta

De største bankene tok et rentejafs før helga, nå følger regionbankene etter.

Boligpriser

Det har blitt betraktelig mye billigere å låne penger det siste halve året, det betyr at kan få litt mer å rutte med hver måned om du har boliglån.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

– Vi ønsker jo å være en aktiv bank i kampen om kundene, sier Jan Friestad i SR-Bank.

Han er konserndirektør for personmarkedet i banken i Stavanger, og representerer en av bankene ute i distriktene som nå følger etter Danske Bank, DnB og Nordea.

Jan Friestad

Jan Friestad er konserndirektør for personmarkedet i SR-Bank.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Kombinasjon av at det er billigere for bankene å låne penger, en lavere styringsrente fra Norges Bank og kampen om kundene, har utløst et skred av banker som frister med lånerente på under tre prosent.

– Vi var ute allerede samme dag Norges bank satt ned styringsrenta, så vi varsler våre kunder i disse dager, sier kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1, Østfold og Akerhus, Ivar A. Christoffersen.

Tror på enda lavere rente

Den beste renta for boliglån i SR-Bank blir for de unge med 2,9 prosent, laveste rente for resten kan være så lav som 2,95 prosent.

Det henger godt sammen med de store bankene, som før og i løpet av helga kom med nyheten om at de kutter med inntil 0,4 prosentpoeng. Flere av bankene har tilbud på 2,9 prosent.

Om renta kommer til å falle under to prosent gjenstår å se, men flere økonomer tror renta vil falle ytterligere utover våren.

Sparebank 1 SR-Bank, hovedkontor

Sparebank 1 SR-Bank sitt hovedkontor i Stavanger.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Jeg tror de fleste vil få en boliglånsrente på en halv prosent lavere i år enn i fjor. Men jeg tror ikke dette er på vei mot null. Boliglånsrenten holder nå på å bunne ut mellom 2,5 og 2,75 prosent, sier sjeføkonom i Eika-Gruppen, Jan Andreassen til VG.

Følger nøye med på markedet

Selv om det i første rekke holder med et kutt på 0,45 prosentpoeng for SR-Bank i Stavanger, så kan ikke Friestad utelukke at det kan komme nok et jafs utover våren.

– Det vil jo være veldig avhengig av hva som skjer i pengemarkedet fremover, vi tror jo at vi stort sett speiler de endringene i markedet hittil. Så følger vi selvfølgelig med fremover.

SR-bank er en av totalt 16 lokal- og regionbanker, og de setter renter og priser uavhengig av hverandre, rådet er å sjekke sin bank.