Hopp til innhold

Tre banker setter ned renten

Både Nordea, DnB og Danske Bank i Norge setter ned utlånsrenten. Forbrukerrådet oppfordrer kunder til å følge med og kreve bedre vilkår.

Visning av bolig

For noen kan boligkjøpet bli noe billigere nå. Både Nordea og Danske Bank setter ned utlånsrenten.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Vi setter ned renten nå fordi vi ser at pengemarkedsrenten er blitt lavere og vil tilby dette til kundene våre, sier Kommunikasjonssjef i Nordea Unni Strømstad til NRK.

– Hadde dere satt ned renten hvis ikke Danske Bank hadde gjort det?

– Det er et hypotetisk spørsmål. I utgangspunktet ønsker vi å være konkurransedyktige og vi ser på hva konkurrentene gjør, men i og med at pengemarkedsrenten også har blitt lavere, så er det naturlig at boliglånsrenten også blir lavere for kundene våre, svarer Strømstad.

Totalt vil rundt 200 000 lånekunder nyte godt av dagens rentenedsettelse, melder Nordea.

Personkundesjef Trond. F. Mellingsæther i Danske Bank sier i en pressemelding at bankens mål er å kapre kunder fra DnB.

DnB følger etter

Da NRK tok kontakt med DnB i ettermiddag, var svaret først at de ville vente og se det an.

–Vi har sagt at vi skal være konkurransedyktige og det gjelder også på pris. Men akkurat hva vi kommer til å gjøre kan vi ikke si, av konkurransehensyn, sa Konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide.

Nå melder banken at senker renten til alle kunder inntil 0,4 prosentpoeng.

– Det er knallhard konkurranse i Norge om boliglånskunder. Det merker vi, så det vi må gjøre er å være konkurransedyktige. Vi har en fortløpende vurdering av prisene våre, sa Midteide.

Ber kunder følge med

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet

Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Foto: Johan B. Sættem

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet sier at man i det siste har sett at det er utvalgte kunder som nyter godt av slike rentenedsettelser. Han sier kundene nå må følge med og forhandle fram bedre vilkår og sørge for at man er med på denne nedgangen.

Han er spent på om de andre norske bankene kommer til å følge etter.

– På et vanlig lån på 1,7 millioner kroner utgjør forskjellen på den billigste og den dyreste banken 2000 kroner, eller 24 000 på et år. Og det er jo ikke et uvesentlig beløp, sier han.

Mange sjekker

Daglig leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen, sier det har vært stor aktivitet på nettsidene deres i dag.

– Før jul var det veldig lite som skjedde fra bankenes side når det gjelder lån. Derimot prioriterte de å redusere innskuddsrentene, poengterer Realfsen.

Hun er ikke overrasket over at det har tatt drøyt tre uker før bankene følger opp kuttet i styringsrenten med å senke prisene på boliglån.

– Det er som ventet. Dette er en bransje som vet å tjene penger, sier hun.

Bytte – og spare

Finansportalen drives av Forbrukerrådet, og forbrukerombud Gry Nergård oppfordrer folk til å bruke den mer aktivt.

– Vi er opptatt av at folk virkelig ser hva prisene er til enhver tid. Det er en god del penger å spare på å bytte bank, sier Nergård.

DNB lå før kuttene fredag på 102. plass på Finansportalens liste for annuitetslån på 1 million kroner med 20 års løpetid. Nordea befant seg på 27. plass, mens Danske Bank lå på 160. plass før bankenes nye rentejustering var lagt inn.

AKTUELT NÅ