NRK Meny
Normal

Laber august i boligmarkedet

De lokale boligprisene stiger for første gang på fire måneder. Gjennomsnittsboligen koster mest i Sandnes.

Visning bolig eiendomsmegler

De lokale boligprisene stiger for første gang på fire måneder.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Etter at boligprisene i Rogaland har falt de siste tre månedene , viser de nye tallene fra Eiendom Norge en liten oppgang i august.

Prisveksten er størst utenfor de store byene i fylket med 1,5 prosent. I Stavanger økte prisene minst.

Boligprisutviklingen i Rogaland

 

Prisutvikling sistemåned

Prisutvikling siste år

Sandnes

1,2

- 3,1

Stavanger

1,1

- 1,7

Haugesund

1,2

1,5

Resten av Rogaland

1,5

0,2

– Hakket bedre enn i fjor

Prisoppgangen er svakere enn i august de siste årene, og den er svakere enn økningen på landsbasis.

Les også: Du kan ha «tapt» en halv million på boligen

– Vi har en august som er hakket bedre enn august i fjor. Om vi og ser på den våren vi har hatt, så er dette på en måte helt greit. Det er stabil god omsetning og relativt stabile priser.

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen, som er leder for Rogaland Eiendomsmeglerforening, forteller at det har kommet mange boliger på markedet de siste ukene. Huset i Bakgrunnen ble onsdag solgt 700 000 kroner over prisantydning.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Det sier Rune Bertelsen, som er leder for Rogaland Eiendomsmeglerforening. Han forteller at det har kommet mange boliger på markedet de siste ukene.

Les også: Rogaland mangler 19.000 boliger

Les også: Lavere boligpriser i Stavanger

– Jeg tror at september og oktober kan bli travle måneder i boligmarkedet. Jeg tror vi og kommer til å se en forskjell fra 2013. Det var i fjor høst vi syntes at det buttet en del. Pilen peker en annen retning denne gangen. Jeg tror vi får et bedre boligmarked denne høsten enn vi hadde i fjor høst, sier Bertelsen.

Færre boliger omsatt i Stavanger

Stavanger-regionen har en svakere boligprisutvikling enn landet for øvrig, hvor boligprisene har steget med 2,3 prosent det siste året.

– Utviklingen må sees i sammenheng med at boligprisveksten de senere årene har vært betydelig sterkere i Stavanger og Rogaland enn i resten av landet, heter det i en pressemelding fra Eiendom Norge.

Les også: Nei til høgare bustadblokker

Det er også en svak vekst i antall boliger som ble solgt i august, sammenlignet med den samme måneden i fjor. I Rogaland ble det solgt 672 boliger, nesten 50 flere enn i fjor.

Bare i Stavanger var det færre solgt boliger. Det ble solgt 237 boliger i Stavanger i august. Det er en liten nedgang på 1,6 prosent fra august 2013.

Gjennomsnittsboligen dyrest i Sandnes

Det går raskere å selge bolig nå enn det gjorde i sommer. Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger i august var 38 dager, mot 41 dager i landet under ett.

Innvandrere

Stavanger har en høyere andel eldre boliger i markedet enn Sandnes har.

Foto: Ståle Frafjord

I Rogaland utenfor Stavanger, Sandnes og Haugesund tar det nå i gjennomsnitt 59 dager å selge en bolig. Omsetningstiden er lengst i Sandnes med 68 dager.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå kroner 3 300 000. For første gang på lenge er gjennomsnittsboligen i Sandnes 9000 kroner dyrere enn i Stavanger.

– Boligomsetningen i Stavanger er veldig mye preget av leiligheter og en del eldre boliger. I Sandnes er en større andel av omsetningen eneboliger. Samtidig er det en by som har mye nyere bebyggelse enn Stavanger, sier Rune Bertelsen.