– Endelig flater boligprisene ut

Boligprisene har gått opp i sommer, i stedet for ned, som de pleier. Men i Stavanger og Sandnes, hvor prisene tradisjonelt har vært høye, går prisene mot strømmen. Her blir husene billigere.

Boligprisene har gått opp i sommer, i stedet for ned, som de pleier. Men i Stavanger og Sandnes hvor prisene tradisjonelt har vært høye går prisene mot strømmen. Her blir husene billigere.

VIDEO: I Sandnes har boligprisene sunket med hele 2,5% i juli. Her boligprosjektet Brattebø gård som Block Wathne bygger i Sandnes.

En brennhet juli har mot alle odds gitt vekst i boligprisene over hele landet. Eiendomsbransjen hadde forventet en nedgang, men i stedet ble det prisvekst.

Men Stavanger-regionen skiller seg ut, med synkende boligpriser. Det har vært 1,4 prosent nedgang i Stavanger og 2,5 prosent nedgang i Sandnes siden juli ifjor. Mange store byggeprosjekter har dekket etterspørselen her, og gjør det nå billigere for kjøper.

– Stavanger og Sandnes har klart å absorbere den store tilbudssiden de har. De skiller seg ut i landet nå med veldig mange boliger for salg, men det selges også veldig mange boliger. Når det gjelder prisutvikling er det noe av det svakere på landsbasis.

– Men med tanke på hvor mange boliger det ligger ute for salg er det egentlig veldig sterkt. Jeg tror vi kommer til å se en moderat utvikling i prisen, og kanskje et lite fall utover høsten, men ingen dramatikk, sier Vammervold Dreyer.

– Bra med utflating og balanse

Stanley Wirak

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, er glad for at det er en liten nedgang i boligprisene i regionen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, ønsker prisutviklingen velkommen. Han er glad for at det endelig kommer en utflating av boligprisene på Nord-Jæren.

– Dette er bra for barnefamilier og for unge som skal etablere seg. Det har vært en så stor økning i boligprisene at unge har hatt problemer med å komme inn på markedet, sier Wirak.

Kommunene i Stavanger-regionen har satt seg som mål å bygge 3000 boliger i året.

– Vi har jobbet med å bygge flere boliger slik at vi kan få en balanse mellom tilbud og etterspørsel. Vi har hatt en veldig vekst i boligprisene i mange år, og det tror jeg skyldes at vi har hatt for få boliger. Nå begynner vi å få balanse, og det er bra, sier han.

Prisøkning på landsbasis

Boligprisene i juli i år var 0,1 prosent høyere enn i juni 2014. Ettersom prisene normalt synker om sommeren, steg prisene med 0,9 prosent når man korrigerer for sesongvariasjoner. Det viser statistikken som Eiendom Norge presenterte i formiddag.

– Vi er noe overrasket siden vi hadde forventet en forsiktig nedgang. De sesongkorrigerte tallene viser en sterk prisutvikling, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

LES OGSÅ: Boligprisene ned 0,5 prosent fra mai til juni

Boligprisene i årets julimåned var 2,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Christian Dreyer i Eiendom Norge er overrasket.

VIDEO: Boligprisene i årets julimåned var 2,6 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Christian Dreyer i Eiendom Norge er overrasket.

Prisendringer i boligmarkedet i prosent

Område

Endring siste måned

Endring siste år

Endring siste 5 år

Endring siste 10 år

Oslo

0.5

0.4

38.1

88.06

Berge

0.4

4.7

43.0

93.43

Trondheim

0.2

2.2

46.5

91.41

Stavanger

-0.1

-1.4

39.4

141.62

Kristiansand

0.3

-0.8

11.1

85.72

Tromsø

0.9

12.3

41.7

87.14

Norge

0.1

2.6

33.8

86.02