Satser fullt på norsk sokkel - nå øyner de små selskapene muligheten

Små oljeselskaper vil utnytte mulighetene i nedgangstider, nå satser de for fullt på å finne olje i Norge.

Svein Ilebekk i Origo Exploration

Svein Ilebekk i Origo Exploration viser frem hvordan geologien er i Nordsjøbassenget. Det er her de setter inn trykket, og håpet er å finne sort gull.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Her jobber de på alle kanter med å skrive søknad.

Callum Smyth er daglig leder i Wellesley Petroleum

Callum Smyth er daglig leder i Wellesley Petroleum.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Callum Smyth viser rundt i det lille kontoret til Wellesley Petroleum midt i Stavanger. Alle jobber nå med søknaden til Olje- og energidepartementet for å sikre seg et område å lete etter olje i.

Satser i nedgangstider

Mens andre har kuttet, spart og satt leting etter mer på vent, så startet Smyth og kollegene opp, midt i den verste nedgangstida.

– Vi begynte i februar 2015, og vårt hovedfokus er på leting i Norge.

– Så mens alt har gått nedover de siste to årene og oljeprisen er lav, så vil dere lete etter mer olje?

– Ja, det er synd for den lokale økonomien at folk mister jobben. Men for oss betyr det lavere kostnader, og at det er mindre fokus på leting. Så vi svømmer mot strømmen.

Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy

Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy foran skiltet de har på veggen som viser oljeprisen til enhver tid.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Noen steinkast bortenfor i Vågen i oljebyen gjøres det klart for årets oljemesse. Men den er ikke det viktigste for oljegründer Svein Ilebekk.

Han har vært med i oppstarten av tre oljeselskaper, de to første ble begge solgt i 2008 og 2012. Rett før nedgangstidene slo til, så startet han opp igjen med Origo Explorations.

– Like etter at vi startet opp så begynte oljeprisen å falle. Så den opprinnelige strategien vår om å lete på norsk og britisk sokkel beholder vi, men vi har dreid litt på den og kikker også på muligheten for å bygge ut og produsere olje.

– Angrer dere?

– Nei. Vi satser på norsk og britisk sokkel som vi kjenner godt. Hadde du sendt oss til Afrika hadde vi nok ikke lykkes, og kastet pengene ut av vinduet, sier Ilebekk.

– Skjerper bransjen

Mange små oljeselskap som har dukket opp på norsk sokkel har spesialisert seg på å skaffe seg en eierandel i en lisens, bore etter olje, og selge unna når de finner.

Minst åtte selskaper har søkt om å få lov til å lete og eie oljelisenser i Norge det siste året. Analytiker i Rystad Energy, Tore Guldbrandsøy tror pågangen fra de små kan røske opp i bransjen.

Svein Ilebekk i Origo Exploration

Svein Ilebekk er veldig optimistisk med tanke på tida fremover på norsk sokkel.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det er flere uavhengige aktører som kommer inn og bruker muligheten for å få tak i eierandeler og billige rigger. Det tror jeg kan skjerpe noen av de store aktørene som kanskje har lent seg litt tilbake.

Og at et grønt skifte skal gjøre de arbeidsledige med det første tror ingen av de på.

– Det er fremdeles mye olje å finne i Norge, og oljealderen er langt fra over her, sier Callum Smith.