Hopp til innhold

Har fått 3,15 milliarder til å starte oljeselskap

Mens andre kutter kostnader, ser noen muligheter. Oljegründer Svein Ilebekk starter nå sitt tredje oljeselskap, og han er sikker på at det blir lønnsomt.

Svein Ilebekk i Origo Exploration

Svein Ilebekk bruker ONS 2014 som anledning for å starte sitt eget oljeselskap

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Hvorfor ikke starte et selskap til? Spesielt når vi ser at investeringsselskapene har troen på deg, sier oljegründer Svein Ilebekk med et stort smil.

For mens både Statoil, Aker Solutions og flere leverandørbedrifter snakker om kutt og kostnader, og flere har måttet kutte og permittere de siste månedene, er det noen som har store forhåpninger.

Det skal nemlig mye til for å legge demper på stemningen hos det nye oljeselskapet Origo Exploration.

– Det er når det går nedover i bransjen at man må investere, sier gründeren.

Har solgt oljeselskaper for 7,5 milliarder

For der andre snakker kutt, har oljegründeren Svein Ilebekk, basert i Stavanger, samlet inn over tre milliarder kroner for å lete etter mer olje på sokkelen. Og han er sikker på at de finner noe.

– Vi ønsker å lete i modne områder, der er sannsynligheten større for å finne noe kommersielt enn i områder i for eksempel Barentshavet. Finner vi noe får vi også høyere pris om det ligger nær infrastruktur, sier Ilebekk.

Og det er ikke første gang Ilebekk ser muligheten. I 2008 solgte Ilebekk og resten av hans gründerkolleger oljeselskapet Revus til Wintershall for omkring fem milliarder kroner. Noen år etter, i 2012, solgte han sitt da nyeste prosjekt Agora Oil for 2,5 milliarder kroner. Om han også denne gangen har mål om å selge unna prosjektet når det når en verdi vil han ikke si så veldig mye om, men alt har en pris.

– Det er klart at om bare prisen er rett så er alt til salgs. Men vi gjør dette med et tiårsperspektiv, og med mulighet for å kanskje være med på å bygge ut eventuelle funn, sier han.

– Det skurrer litt

Torbjørn Kjus er oljeanalytiker i Dnb

Torbjørn Kjus er oljeanalytiker i DnB

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Men til tross for at store summer fremdeles flyter rundt i oljeindustrien, så er arbeidshverdagen helt annen for både de store og små selskapene. I dagens Stavanger Aftenblad advarer hovedtillitsvalgt for YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, om at 20.000 jobber kan forsvinne.

Og med dagens kostnadsbilde får han støtte fra oljeanalytiker, Torbjørn Kjus i DnB.

– Vi har jo sett at en del har mista jobben i det siste, og det stemmer mye med det store bildet vi ser. Vi må bli mer effektive på norsk sokkel generelt, sier Kjus.

Han legger til at mye står og faller på hvor Ilebekks nye Origo Exploration skal lete etter olje, for finner de olje på "feil" sted, kan det bli dyrt.

– Umiddelbart skurrer det. Spesielt når man tenker på at man ikke får betalt noe for å finne olje og gass hvis det er et langt vekk fra infrastruktur. Hvis de leter i nærheten av infrastruktur vil det være større sannsynlighet for å tjene noe på det, sier Kjus.

Se glimt fra ONS 2014:

Og det er planen for Origo som har fått de nødvendige 3,15 milliardene fra investeringsselskapene Barclays, Riverstone og Temasek. Med den summen i ryggen har Ilebekk troen på at det også går greit denne gangen.

– Vil du anbefale andre å danne sitt eget oljeselskap?

–Ja, hvorfor ikke. Har du investorer, et godt team og en forretningsplan såer det bare å starte, men det er alltid verst første gang, ler Ilebekk.