Hopp til innhold

Vil ha Stavanger i front for miljøet

Hvis Stavanger kommune sender positive signaler om grønne investeringer og økt grønn satsing, vil investorene komme etter. Det er Rasmus Hansson helt sikker på.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne

Stavanger befinner seg midt imellom fortidas satsing og fremtidas satsing, mener Rasmus Hansson. Han tror oljekompetansen kan brukes til andre ting enn å hente opp olje.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Valglogo

– Stavanger er jo en helt spesiell kommune. Det er jo her oljealderen og den grønne fremtida møtes, sier Rasmus Hansson mens han prøver å få rogalendingene over fra svart til grønt.

Han står på stand i Stavanger, og prøver å få forbipasserende til å stemme grønne politikere inn i Bystyret. Han tror at positive signaler fra kommunen når det gjelder satsing på gründere, kollektivtrafikk og grønt næringsliv, vil dra med seg de som sitter med pengesekkene.

Vil ikke vente

Susanne Hart i Miljøpartiet de Grønne i Stavanger

Susanne Hart er tredjekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Stavanger.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Da vil også jobbene komme tror han.

– Men man klarer ikke skape arbeidsplasser over natta?

– Nei, ingen klarer det. Men hvis vi gjør som Miljøpartiet de grønne vil så starter vi jobben nå, og lar være å vente mer, sier Hansson.

De har fått kritikk for å være for lite konkrete, og lite realistiske i visjonene sine. Men Hansson peker på tredjekandidaten i Stavanger som et godt eksempel på at det finnes konkrete muligheter.

Tror på it og teknologi

Tredjekandidat Susanne Heart er selv gründer, og jobber med e-læringssystemer. Hun tror store grønne planer nasjonalt og internasjonalt, også kan brukes på kommunenivå.

– Ingenting blir skapt uten å ha en visjon. Visjonen om oljeeventyret var det som gjorde at det ble så bra som det ble. Vi trenger den nye visjonen for Stavanger. Jeg tror ingen har fasitsvaret akkurat nå, men sammen kan vi finne ut hva vi er best på, sier Heart.

Hun mener det ikke vil være en næringsvei som vil erstatte oljen, men at det finnes flere ulike veier å gå. Spesielt teknologi og it-systemer fremheves som noe som kan flyttes over fra olje til velferdsteknologi, og eksporteres.

Ved forrige kommunevalg var det kun i Stavanger i Rogaland at partiet fikk noen inn i kommunestyret. Nå kan det se ut som om flere av de store kommunene får inn en eller flere. Og i Stavanger har oppslutningen økt fra 1,3 prosent ved forrige valg til over 3 prosent i dag. I andre store byer ligger partiet høyere, i Oslo har målingene tippet 11 prosent denne sommeren.