Gir bort 5,4 millioner måltider i året – klarer ikke dekke behovet

SANDNES (NRK): Matsentralene får inn måltider for over 130 millioner kroner årlig. I Sandnes fikk den ny startede Matsentralen inn tre ganger mer overskuddsmat enn beregnet.

Tor Jan Bredenbekk

Daglig leder Tor Jan Bredenbekk ønsker seg mye mer mat til utdeling fra Matsentralen Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Behovet er langt større og det har økt gjennom hele året. Målet er å få inn flere varer så vi dekker etterspørselen, sier daglig leder Tor Jan Bredenbekk i Matsentralen Rogaland.

I snart ett år har Matsentralen hentet inn overskuddsmat fra grossister og produsenter i fylket.

Matsentralen Rogaland

John Gunnar Vistnes henter matvarer til Rusnett sin kafé i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bare i oktober fikk sentralen inn 35 tonn.

Matsentralen Rogaland er én av sju i Norge. I Oslo har Matsentralen behov for 60 til 70 prosent mer mat enn de får inn i dag.

– Vi klarer ikke dekke etterspørselen. Behovet er en god del større enn dagens volum, sier daglig leder Cristiano Aubert.

Totalt har sentralene fått inn 3000 tonn mat siste året. Det tilsvarer 5,4 millioner måltider, med en antatt verdi på over 130 millioner kroner.

Kaster 390.000 tonn årlig

Men potensialet er langt større. Hvert år kaster vi 390.000 tonn spiselig mat i Norge.

Matsentralen i Vestfold og Telemark har mottatt 250 tonn overskuddsmat i år. Samtidig har de delt ut 230 tonn i samme periode.

– Vi skulle gjerne mottatt mer middager og kjøtt, sier daglig leder Thorgeir Nybo.

For ifølge Ole Kristiansson, som jobber frivillig på Matsentralen i Sandnes, er gleden stor når de deler ut mat.

– Det beste er å se takknemligheten når vi deler ut maten. Hver uke får 300–400 mennesker i Stavanger mat fra oss, og omtrent det samme antallet i Sandnes.

Ole Kristiansson

Ole Kristiansson jobber som frivillig på Matsentralen. Han synes noe av det beste med jobben er å se gleden hos mottakerne.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kastet på grunn av nye etiketter

– Epler og druer får vi mye inn av. Se, her borte har du halvstekte brød som det bare er å sette i ovnen. Vi fikk brødene inn fordi de skulle skifte farge på etikettene. Da fikk vi inn mange paller, fortsetter han.

Maten de får inn fordeles videre til ideelle organisasjoner som driver sosialt arbeid.

– Her er det jo en laksefilet fra Fjordland med urtesaus, gulrøtter og poteter. Flott middagsmat. Og her borte har vi smoothie, sier Bredenbekk når han viser oss rundt i lageret.

Bredenbekk sier han er overrasket over hvor mange som har bruk for gratis mat.

– Dette har nærmest vært en oppvåkning for oss. Mange mennesker sliter med rus og dårlig psykisk helse. Så har vi fått en ny, stor gruppe i landet som defineres som fattige. Mange av disse sliter med å få endene til å møtes, og de er så glade for å få maten vi kan tilby dem, avslutter han.