Hopp til innhold

Raser mot invitasjon av omstridt imam

Imam Said Rageah har uttalt at kvinner ikke bør forlate hjemmet med mindre det er nødvendig. Fredag holder han foredrag i Stavanger. – Fullstendig uakseptabelt, sier Sylvi Listhaug (Frp).

Imam og Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) karakteriserer uttalelsene til den kanadisksomaliske imamen Said Rageah som «forkastelige».

Foto: Kollasj

– Dette er ekstreme og bekymringsfulle holdninger jeg mener det er svært viktig å stå opp mot og konfrontere, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Rogalands Avis.

Den kanadisksomaliske imamen Said Rageah er invitert til å holde foredrag i et trossamfunn i Stavanger fredag. Han talte også torsdag.

I flere filmsnutter på nettet kommer Rageah med svært konservative og kontroversielle uttalelser. I ett klipp tar han til orde for at kvinner ikke bør forlate hjemmet med mindre det er nødvendig. I et annet åpner han for dødsstraff for blasfemi.

– Dersom det er slik at denne imamen er tilhenger av dødsstraff for blasfemi, så er det fullstendig forkastelig og helt uforenlig med norske og vestlige verdier, sier Listhaug til Rogalands Avis.

Moské

Den kanadisksomaliske imamen Said Rageah er invitert til å holde et foredrag i denne moskeen i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg vil understreke at trossamfunn i Norge selv har ansvaret for hvem de vil invitere og assosieres med. Men jeg mener det er fullstendig uakseptabelt å invitere personer med et budskap som går løs på våre norske verdier, og hindrer det viktige integreringsarbeidet, sier statsråden.

NRK har besøkt moskeen i Stavanger hvor Rageah skal ha foredrag, men foreløpig har ikke moskeen ønsket at predikanten skal stille til intervju. Etter besøket i moskeen prøvde NRK igjen å få Rageah i tale, uten hell.

Vil nekte «hatpredikanter» innreise

Statsråden vil nekte predikanter med slike meninger innreise til Norge.

– Vi arbeider nå med et lovforslag som vil gjøre det mulig å ha en liste over hatpredikanter som skal nektes innreise til Norge, fordi de utgjør en trussel mot offentlig orden. Danmark har allerede en slik liste, sier Listhaug.

Det er Islamsk Opplæringssenter i Stavanger (IOS) som har invitert imamen. IOS er det største muslimske trossamfunnet i Rogaland og mottok i fjor statsstøtte for nesten 3000 medlemmer, ifølge Rogalands Avis.

IOS henviser til Muslimsk Fellesråd Rogaland (MFR), hvor IOS er medlem. MFR sin talsperson, Summer Ejaz, forsvarer invitasjonen av Rageah.

Summer Ejaz

Summer Ejaz, talsperson i Muslimsk Fellesråd Rogaland.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Når vi tolererer Hege Storhaug og andre islamkritikere, så må vi tolerere at muslimer inviterer noen som har krasse meninger, så lenge vedkommende ikke oppfordrer til lovbrudd, sier Ejaz til NRK.

– Budskapet blir feil

Talspersonen tar imidlertid avstand fra Rageahs utspill.

– Muslimer kan ikke bo i Norge og Vesten uten å forholde seg til norske og vestlige verdier. Sånn sett blir Rageahs budskap feil. Samtidig har IOS valgt tema for Rageah som omhandler hovedsakelig ungdom og deres hverdagslige problemer. Dette forholder han seg til.

Moské IOS

Islamsk Opplæringssenter i Stavanger (IOS) ønsker ikke å uttale seg, og henviser NRK til Muslimsk Fellesråd Rogaland (MFR).

Foto: Erik Waage / NRK

– IOS ønsker å integrere alle sine medlemmer på en god måte i det norske samfunnet, og det jobbes hardt hver dag med kunnskapsformidling og aktiviteter for medlemmene i og utenfor moskeens lokaler, sier Ejaz.

Sindre Bangstad

Sindre Bangstad, forsker ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO).

Foto: Fouad Acharki / NRK

Forsker Sindre Bangstad ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO)
påpeker at det langt ifra er første gangen en kontroversiell predikant, både kristne og muslimske, er invitert til Norge.

– Mitt generelle inntrykk er vel at man i norske moskeer er blitt noe mer oppmerksomme på de problemstillinger dette reiser, sier Bangstad til avisen.