Hopp til innhold

Kreftsyk har ventet en uke «på overtid»

Jens Egil Vikanes blir dårligere for hver dag som går. Han fikk diagnosen 6. oktober. Ifølge pakkeforløpet skulle han egentlig ha fått behandling innen 21 dager.

Jens Egil Vikanes

Kreftpasient Jens Egil Vikanes er svært skuffet over pakkeløpsordningen.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Det gnager forferdelig på. Det virker jo inn på helsa mi – både psykisk og fysisk. Det handler jo om livet mitt.

Torsdag 6. oktober fikk Jens Egil Vikanes beskjed om at han har galleveiskreft.

På grunn av alder og krefttype fikk han vite at han er en prioritert pasient og at han gjennom pakkeforløpet skal få igangsatt behandling innen 21 dager.

Les også: Pasientene får raskere hjelp – det gjør vondt for Ap

– Jeg skal inn en gang i neste uke. Da nærmer jeg meg 40 dager, før en eventuell behandling er i gang. Den tiden føler jeg ikke at jeg har.

Han mener det er noe fundamentalt galt i systemet.

– Jeg er fortvila, frustrert og forbanna, sier han.

– Sykehusene sliter med fristene

Pakkeforløpet ble innført etappevis for ulike kreftformer i 2015. Målet er å bidra til forutsigbarhet og trygghet for pasienten, og bidra til å redusere ikke-medisinsk ventetid.

Vikanes føler pakkeforløpet har hatt motsatt effekt.

Les også: Ikke tull med ventetider

Kreftforeningen har tidligere kalt pakkeløpsordningen for et kvantesprang for kreftomsorgen, ettersom ordningen setter krav til hvor raskt pasientene skal få behandling.

Etter en god start, hører de nå om flere liknende historier.

– Vi ser stadig at det er utfordringer knyttet til pakkeforløpet. Sykehusene sliter med å holde fristene, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

Hvorfor det?

– Ting må fortsatt på plass når det gjelder organisatoriske forhold. Samtidig ser vi at mange sykehus sliter når det gjelder ressurser, spesielt til utredning av pasientene.

Blant de beste i klassen

Av de store regionale sykehusene er Haukeland Universitetssykehus blant de beste i klassen. Syv av ti pasienter får behandling innen fristen for pakkeløpsordningen.

Les også: Pasienter i sykehuskø strykes fra den offisielle listen lenge før de får behandling

Avdelingsoverlege Arild Horn ved gastrokirurgisk klinikk er legen til Vikanes.

– Det kreves mange utredningssteg for å kartlegge denne sykdommen. Det viktigste for oss er å ikke forhaste oss i utredningen.

Han presiserer at det ikke handler om å bruke unødig lang tid, men at det er farligere å komme med en forhastet diagnose som gir feil grunnlag for korrekt behandling.

– Ikke i mål

Sveinung Stensland (H) sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Kreftomsorg er en hjertesak for Stensland. Han mener ordningen er en suksess, på tross av Vikanes' historie.

Sveinung Stensland

Sveinung Stensland (H) mener ordningen er en suksess, men forklarer at det er rom for forbedring.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det gjør et sterkt inntrykk. Det viser at vi ikke er i mål med alt vi ønsker. Pakkeforløpet er måten vi ønsker å få dette til å fungere bedre på, så det er trist når det ikke fungerer i praksis for alle.

Les også: – Tar de godt vare på dere her?

– Men det er et forbedringspotensial her?

– Absolutt, og det vil det alltid være innen helsetjenesten. Derfor må vi aldri gi oss og ta de som melder ifra på alvor.