Hopp til innhold

Pasienter i sykehuskø strykes fra den offisielle listen lenge før de får behandling

Mens den offentlige ventelisten viser 2.456 ventende, forteller den interne listen om 15.782 ventende, bare ved en OUS-klinikk.

Pasienter i sykehuskø strykes fra den offisielle listen selv om de ikke er i nærheten av å få behandling.

Satt på spissen kan en pasient tas inn på poliklinikken og få spørsmål om hvordan hun har det. Da er pasientrettigheten oppfylt, selv om pasienten ikke er behandlet.

Det viser saker publisert i dag fra Dagens Medisin og NRK.

Interne ventelister

Dette måtte helse- og omsorgsminister Bent Høie svare for i torsdagens Politisk kvarter.

Høie bekrefter at det er den første konsultasjonen på sykehuset den juridiske fristen gjelder.

– Så har pasienter et pasientforløp etter det, men det er helt uakseptabelt og i strid med loven hvis noen innkaller pasienter til undersøkelse for så å flytte den reelle ventetiden til etterpå, sier Høie.

– Sykehusene og deres ledelse har oppmerksomhet på dette, nettopp for å sikre at den reelle ventetiden er før en får kontakt med sykehuset. Etterpå skal det være et pasientforløp og der kan det også være ventetider, men den skal i all hovedsak være medisinsk begrunnet. Hvis noen flytter ventetiden bevisst til etter undersøkelse så er det i strid med loven og ikke akseptabelt, sier helseministeren.

– Men har du visst om at for eksempel OUS har interne ventelister på over 15.000, mens de tallene du bruker i dine taler viser 2.500?

Det svarer ikke Høie ja eller nei til, men svarer at det er en av årsakene til at for eksempel «pakkeforløpet for kreft» er innført.

Ikke fornøyd

Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, synes ikke svarene til ministeren er gode nok.

– Det er alvorlig når helseministeren og statsministeren i en lang rekke taler og medieutspill skryter av at det er over 40.000 færre som venter nå, og så viser disse avsløringene at det er en sannhet med store modifikasjoner, sier han.

Micaelsen krever klare svar fra Høie.

– Helseministeren har ikke klart å svare oss i Stortinget på dette. Hva er det som faktisk foregår? Og er noe helseministeren har ansvar for som kan gjøres for å begrense disse utslagene som nå avsløres? spør han.

Høie parerer med at Helsedirektoratet alt før 2014 fikk i oppdrag å følge pasientforløpene inn i sykehusene, for å ha oversikt over dette.

– Dette har vært en problemstilling over lang tid og det er en av grunnene til at vi jobber med å være sikre på at det som skjer etterpå foregår på rett måte, avslutter Høie.

På spørsmål om Micaelsen er tilfreds med svarene fra helseministeren, svarer han:

– Nei, og vi kommer til å krave omfattende svar i Stortinget på dette.

AKTUELT NÅ