Krangler om hvor boligene skal bygges

Arbeiderpartiet vil bygge leiligheter i sentrum, og Høyre vil ha rekkehus og eneboliger nord i Haugesund. Med Aps boligpolitikk vil befolkningsveksten stoppe, mener Høyre.

Solsiden leiligheter ved Karmsundet i Haugesund

Boligprosjekter sentralt i Haugesund, som Solsiden ved Karmsundet, vil Haugesund Arbeiderparti ha mer av.

Foto: Vikanes Bangum arkitekter/DnB

– Det er flott å utvikle sentrum og Flotmyr. Det er alle enige om, men det blir helt feil å strupe utviklingen nordover. Da kommer vi til å stagnere. Folkeveksten vil stoppe opp fordi det ikke er tilgjengelige tomter, sier Sveinung Stensland, leder i Rogaland Høyre.

Sveinung Stensland, Høyre

Leder i Rogaland Høyre, Sveinung Stensland.

Foto: John Petter Hernes

I samarbeidsavtalen som Arbeiderpartiet og resten av posisjonspartiene signerte etter valget i høst, heter det at «Boligbygging i sentrum og på Flotmyr skal prioriteres fremfor andre utbyggingsområder.» Stensland mener dette er helt galt, og frykter for fremtiden til Haugesund.

– Et sentrum er jo ikke et sentrum hvis det ikke er en levekraftig by rundt. Å bygge boliger i sentrum er flott, men alle vil ikke bo i en leilighet midt i byen. Mange familier vil ha mer plass, og det kan vi faktisk tilby. Vi har mye ubrukt areal nord i Haugesund, sier han.

Etterlyser vei før bygging

Ordfører Arne Christian Mohn sier det er flere grunner til å prioritere sentrum.

Arne-Christian Mohn

Ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn (Ap).

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Det har blitt bygget i nordre bydel uten å tenke på infrastrukturen. Derfor har det blitt trafikkproblemer på Flotmyr. Så lenge vi ikke har en avlastningsvei mener vi det er feil å bygge mer i nord, sier Mohn.

– I tillegg ser vi at sentrum trenger en oppussing, og å bli satset på. Derfor må vi prioritere sentrum i stedet for periferien, sier han.

Savner bydel i enden av veien

Det argumentet kjøper ikke Stensland, og viser blant annet til at Fylkesvei 47 nord Kvala skal oppgraderes.

– Arbeidet med en ny vei nordover, forbi Kvala, startet jo for to måneder siden. Den har vi ventet lenge på, og nå bygges den til en bydel som ikke kommer. Det vitner om at denne omleggingen i planleggingen er altfor lite gjennomtenkt, sier Stensland.

Stensland frykter barnefamilier som vil etablere seg i Haugesund kommer til å velge andre kommuner i fremtiden

– Vi er tilbake til der vi var på 70-tallet. Da måtte de som ville ha ei tomt i et villaområde flytte til Karmøy eller Tysvær. Det er flotte kommuner, men Haugesund trenger vekst og barnefamilier for å sikre fremtiden for regionsenteret i nordfylket, sier Stensland.

Avviser mangelen på eneboliger i sentrum

Stenslands frykt blir avvist av Mohn.

– Jeg vil si det motsatte. Hvis vi fortetter i sentrum vil det bli flere boliger ledige enn om vi bygge ut enebolig i nord, sier han.

For allerede i dag er det mange ledige eneboliger, melder ordføreren.

– De som nærmer seg pensjonsalder i dag foretrekker leiligheter, og det frigjør eneboliger fra forrige generasjon. I Haugesund har vi jo til og med sentrumsnære eneboliger med hageflekk. Det er pose og sekk, og det ungdommen ønsker seg, sier Mohn.