Hopp til innhold

Nå faller boligprisveksten

Selv om kjøp og salg i boligmarkedet aldri har vært høyere, viser boligprisene fra eiendomsmeglerbransjen i mars en tydelig utflating, sier eiendomsmeglerbransjen.

Christian Dreyer

– Tallene viser et mye mer balansert marked. Selv om det er fortsatt mye bra salg, så er det også en del boliger som ikke blir solgt, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Onsdag presenterte de sin boligprisstatistikk for mars. Den viser at boligprisene steg med 0,7 prosent i mars 2015. Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene 0,1 prosent høyere enn forrige måned.

Samlet sett er boligprisene nå 7,9 prosent høyere enn for ett år siden, men ifølge Eiendom Norge er det noen få, dyre geografiske områder som drar opp statistikken.

Påskeforbehold

– Hittil har prisveksten vært sterk, men nå ser vi tegn til helt klar normalisering i prisbildet, sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Prisveksten på boliger har vært lavere i marsmåned, sammenliknet med mars-måneder de siste ti åra, sier Dreyer, som understreker at påsken påvirker statistikken og gir et noe skjevt bilde.

– Oppsummert så preges boligmarkedet fortsatt av svært høy aktivitet. Det var rekordomsetning i mars og i første kvartal, men vi ser likevel en trend med mer redusert prisutvikling og mer normalisering av prisutviklingen, sier Dreyer.

– Et sunnere boligmarked

Ifølge Dreyer viser tallene et mye mer balansert marked. Antallet boligsalg er fortsatt høyt, men samtidig blir en del boliger ikke solgt.

I februar uttalte til og med eiendomsmeklerne at de høye boligprisene ga grunn til bekymring. Særlig var de bekymret for førstegangskjøpere med høy boliggjeld.

– Vi er inne i et spor nå som er sunnere prismessig enn det vi så i andre halvår i fjor. Vi forventer et gradvis fall i prisene gjennom 2015, sier Dreyer som innrømmer at han er overrasket over at fallet kommer å tidlig på året.

De venter et fall i veksten hver måned fremover.

Ifølge Eiendom Norge kan prisutflatingen skyldes at kjøperne ikke er like villige til å betale så mye i budrunder som tidligere, og det Dreyer kaller «godt bankhåndverk».

Store regionale forskjeller

Dreyer understreker at det fortsatt er ubalanse i markedet i de store byene. Etterspørselen er høyere enn antallet boliger som er til salgs.

– Vi ser også at det er store regionale forskjeller når det gjelder prisutvikling. Stavanger og Haugesund merker en nedgang og flat utvikling, noe som har sammenheng med oljebransjens utvikling.

Tromsø skiller seg ut med en vekst på 15,0 prosent siste 12 måneder.

Oslo og Bergen har den sterkeste veksten med henholdsvis 11,1 og 10,1 prosent. Svakest vekst hadde byene Sandnes og Stavanger med 1,2 og 1,5 prosent.

AKTUELT NÅ