NRK Meny
Normal

Tapte slaget om Godalen

Protester fra elever, lærere og kokker førte ikke frem, Godalen videregående skole mister matfaget fra høsten av. Flertallet i Opplæringsutvalget vedtar at tilbudet legges ned.

Protesterte forgjeves mot nedleggelse av matfag

Både elever og lærere hadde møtt opp for å vise hva de mener om en nedleggelse av matfag ved Godalen vgs.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Vi vil ikke at de skal legge det ned, det er en god skole, med gode lærere og trygt miljø, sier Godalen-elev, Kristine Johansson Bø.

Men det ser ikke ut til å ha ført frem. Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet var mot nedlegging, og ba om utsettelse, men uten hell.

– En slik avgjørelse er ikke med på å styrke matfylket Rogaland, var et av argumentene fra Kjartan Alexander Lunde i Venstre.

Nedgang i søkertall

Også flere kjente kokker fra distriktet har protestert kraftig mot en nedleggelse av mat- og restaurantfaget ved Godalen videregående skole i Stavanger.

Protest mot nedleggelse av matfag ved Godalen vgs.

Protest mot nedleggelse av matfag ved Godalen vgs.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Flere ganger har matfagene blitt diskutert, og senest for en uke siden ble et mulig kutt av faget ved den nye videregående skolen på Bryne på ny lansert, dette har møtt sterke protester.

Søkningen til matfag har gått ned de siste årene, og etter at forslaget om å kutte matfaget ved Godalen har søkertallene fått en knekk. Til VG1 er det kun 22 søkere for neste skoleår. Tilsvarende for Jåttå er 50, mens det på Bryne er 17 søkere. Det er en økning for de to sistnevnte.

Nedslitte lokaler

Et av argumentene for å fase ut faget ved Godalen har vært at lokalene er nedslitte, og at både Bryne og Jåttå har nye og moderne lokaler. Senest høsten 2013 ble derimot alle tre utdanningene fredet. Men etter det har flere partier blitt enige om at en av klassene må kuttes på grunn av lave søkertall.

Også reiseveien for elevere fra Ryfylke ble tatt opp som argument i Opplæringsutvalget. Flertallet, KrF, Frp og Høyre brukte derimot behovet for oppussing som argument.

– Når det er ganske stor enighet om at vi må legge ned en klasse, så har vi valgt å si at det må de gjøre på Godalen, sier Atle Simonsen i Frp.