– Mange av dem som kommer fra Øst-Europa, og som har jobbet i bygg og anlegg og i industrien, står uten arbeid på grunn av omstruktureringer og nedbemanninger. Det handler ikke om statsborgerskapet deres, men om forholdene i arbeidsmarkedet akkurat nå.
Det sier avdelingsdirektør Egil Tengs i Nav-Rogaland til NRK.
Avdelingsdirektør Egil Tengs i Nav-Rogaland sier at det er kompetansen til den enkelte som avgjør om de får innpass i arbeidslivet.
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRKArbeidsledigheten blant innvandrere i Rogaland har økt med 3,1 prosentpoeng det siste året. Tall fra Nav viser at det nå er 4125 arbeidsledigere innvandrere i Rogaland. Det er 1800 flere enn for ett år siden.
Tøft å komme utenfra
Statistisk sentralbyrå har og kartlagt arbeidsledigheten blant innvandrere.
I tredje kvartal i fjor var 5,3 prosent av innvandrere i arbeidsstyrken i Rogaland uten arbeid. Nå har andelen økt til 8, 4 prosent, ifølge SSB. I befolkningen utenom innvandrere er ledigheten nå 2,6 prosent.
Les også:
Les også:
Situasjonen er slik at det kan være tøft å komme utenfra og skulle skaffe seg arbeid i oljefylket. Det er ifølge Nav betydelig tøffere enn det var for bare ett år siden
– Vi må ikke legge skjul på at vi har et stramt arbeidsmarked, men vi må jo tro på at det er kompetansen til den enkelte som avgjør hvordan du får innpass i arbeidslivet, sier Tengs.
Rammer sterkest de som står svakest
Arbeidsledigheten blant innvandrere øker mest i Rogaland (3.1 prosentpoeng). Det må ses på bakgrunn av konjunkturnedgangen innen oljevirksomheten. Også Aust-Agder hadde en markant økning i ledigheten blant innvandrere, på 2,2 prosentpoeng.
Blant afrikanske innvandrere er arbeidsledigheten nå på 12,5 prosent, ifølge SSB.
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpixPå landsbasis økte ledigheten blant innvandrere det siste kvartalet med 0,4 prosent. I flere fylker, blant andre Telemark, Oppland og Hedmark var det nedgang innvandrerledigheten.
Les også:
Det er stor forskjell på ledigheten i de ulike gruppene av innvandrere. Blant folk som kommer fra Norden er ledigheten 3,3 prosent, mens den den blant afrikanske innvandrere er på 12,5 prosent.
Utviklingen i arbeidsmarkedet rammer sterkes dem som står svakes i utgangspunktet.
– De som nå er i ytterkantene, de som har svakere formell bakgrunn, vil i sånne omstillinger som dette ha større utfordringer med å finne seg ny jobb enn de som har en solid utdanning som kan brukes på flere felter, mener Tengs.