På Robin Hood-huset i Bergen har norsktimen begynt. Rundt et langt bord sitter menn og kvinner fra hovedsaklig europeiske land.
– Alle ønsker å få seg en jobb her, sier Antonio fra Spania.
Det er dårlige tider i hjemlandet hans. Nå vil han lære seg norsk slik at han kan jobb som maskinist.
Ingen rett til norskopplæring
STORT BEHOV: Gunnar Solheimsnes og Caritas i Bergen hadde 1.900 henvendelser i fjor. I år blir tallet enda høyere.
Foto: Siri Løken / NRKAntonio og mange andre er heldige. De har fått plass på gratis norskkurs hos hjelpeorganisasjonen Caritas.
Mange arbeidsinnvandrere som kommer til Norge lærer seg ikke språket. I motsetning til flyktninger har nemlig ikke denne gruppen rett på norskopplæring.
– Det er mange som tror at hvis de kan snakke godt engelsk så er alle dører åpne, men det er langt fra sannheten, sier Gunnar Solheimsnes i Caritas i Bergen.
Behovet for slike kurs er stort. Flere hundre står på venteliste.
– Vi har 15 til 20 personer som kommer til vårt kontor her i Bergen hver dag. De ønsker informasjon om norskopplæringen vår og hjelp til å få seg jobb. Vi hadde 1.900 besøk i fjor og vi kommer til å slå det tallet ganske kraftig i år, sier Solheimsnes.
Også i Oslo forteller Caritas om stor pågang til norskkursene.
– Kan lett bli utnyttet
ET KOSTNADSSPØRSMÅL: Djevat Hisenaj i Fellesforbundet sier at mange ikke lærer seg norsk fordi de ikke har råd.
Foto: Steinar Nedkvitne / NRK– Norsk språk er helt avgjørende for dem som kommer til Norge for å bosette seg her, sier Djevat Hisenaj. Han er selv arbeidsinnvandrer og leder for Fellesforbundet, avdeling for hotell og restaurant i Bergen.
Han hevder at arbeidsinnvandrere som ikke lærer seg norsk lettere kan bli utnyttet av useriøse arbeidsgivere. Mange lærer seg ikke norsk fordi de ikke har råd.
– Når du har en deltidsjobb og et norskkurs koster flere tusen kroner så har du ikke muligheten til å lære deg norsk språk.
Tannlegeassistent arbeider som renholder
Dagens undervisning hos Caritas i Bergen er for viderekomne. Mange av dem som sitter rundt bordet har høy utdannelse fra hjemlandet sitt.
– Jeg er utdannet tannlegeassistent, sier Anna.
Hun er arbeidsinnvandrer fra Polen, men jobber i dag som renholder. Nå håper hun bedre norsk skal gi henne større sjanse for en mer relevant jobb.
– Jeg lærer norsk i håp om å kunne skaffe meg en bedre jobb, Jeg tenker at dersom jeg skal bo og arbeide her må jeg kunne snakke språket.