Hopp til innhold

Arbeidsinnvandrere lærer seg ikke norsk

Hittil i år har vel 32.000 EØS-borgere registrert seg i Norge, de fleste for å søke jobb ifølge UDI. Fellesforbundet frykter mange av dem kan bli utnyttet i arbeidslivet

Norskkurs Caritas

DE HELDIGE: Hjelpeorganisasjonen Caritas arrangerer gratis norskkurs for en del av arbeidsinnvandrere.

Foto: Siri Løken / NRK

På Robin Hood-huset i Bergen har norsktimen begynt. Rundt et langt bord sitter menn og kvinner fra hovedsaklig europeiske land.

– Alle ønsker å få seg en jobb her, sier Antonio fra Spania.

Det er dårlige tider i hjemlandet hans. Nå vil han lære seg norsk slik at han kan jobb som maskinist.

Ingen rett til norskopplæring

Gunnar Solheimsnes

STORT BEHOV: Gunnar Solheimsnes og Caritas i Bergen hadde 1.900 henvendelser i fjor. I år blir tallet enda høyere.

Foto: Siri Løken / NRK

Antonio og mange andre er heldige. De har fått plass på gratis norskkurs hos hjelpeorganisasjonen Caritas.

Mange arbeidsinnvandrere som kommer til Norge lærer seg ikke språket. I motsetning til flyktninger har nemlig ikke denne gruppen rett på norskopplæring.

– Det er mange som tror at hvis de kan snakke godt engelsk så er alle dører åpne, men det er langt fra sannheten, sier Gunnar Solheimsnes i Caritas i Bergen.

Behovet for slike kurs er stort. Flere hundre står på venteliste.

– Vi har 15 til 20 personer som kommer til vårt kontor her i Bergen hver dag. De ønsker informasjon om norskopplæringen vår og hjelp til å få seg jobb. Vi hadde 1.900 besøk i fjor og vi kommer til å slå det tallet ganske kraftig i år, sier Solheimsnes.

Også i Oslo forteller Caritas om stor pågang til norskkursene.

– Kan lett bli utnyttet

Djevat Hisenaj

ET KOSTNADSSPØRSMÅL: Djevat Hisenaj i Fellesforbundet sier at mange ikke lærer seg norsk fordi de ikke har råd.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

– Norsk språk er helt avgjørende for dem som kommer til Norge for å bosette seg her, sier Djevat Hisenaj. Han er selv arbeidsinnvandrer og leder for Fellesforbundet, avdeling for hotell og restaurant i Bergen.

Han hevder at arbeidsinnvandrere som ikke lærer seg norsk lettere kan bli utnyttet av useriøse arbeidsgivere. Mange lærer seg ikke norsk fordi de ikke har råd.

– Når du har en deltidsjobb og et norskkurs koster flere tusen kroner så har du ikke muligheten til å lære deg norsk språk.

Tannlegeassistent arbeider som renholder

Dagens undervisning hos Caritas i Bergen er for viderekomne. Mange av dem som sitter rundt bordet har høy utdannelse fra hjemlandet sitt.

– Jeg er utdannet tannlegeassistent, sier Anna.

Hun er arbeidsinnvandrer fra Polen, men jobber i dag som renholder. Nå håper hun bedre norsk skal gi henne større sjanse for en mer relevant jobb.

– Jeg lærer norsk i håp om å kunne skaffe meg en bedre jobb, Jeg tenker at dersom jeg skal bo og arbeide her må jeg kunne snakke språket.