Hopp til innhold

NAV-direktør: - Nå må noe skje

SKIEN/PORSGRUNN (NRK): – NAV må på banen mye tidligere, sier NAV-direktør Terje Tønnessen. Han mener alle som jobber med flyktningene må samarbeide bedre for å takle flyktningstrømmen.

NAV Bodø
Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Jeg tror blant annet NAV må spille inn mye tidligere, sammen med introduksjonsprogrammet, for å få dette til, sier NAV-direktøren.

– Har du tro på at det vil skje?

– Jeg tror vi la det skje, for ellers vil vi ikke klare håndtere flyktningsituasjonen, sier han.

Etterlyser bedre samarbeid

I går kom tall fra SSB som viser at 44 prosent av dem som går på arbeidsmarkedstiltak er innvandrere.

Ett av de fylkene der det er høyest arbeidsledighet blant innvandrere er Telemark. Der sitter NAV-direktør Tønnessen, som mener det må gjøres noe med måten innvandrere kommer seg ut i arbeid på.

– Alle må på banen. Først og fremst det offentlige systemet med bosettingen, introduksjonen, og arbeidsingregreringen, sier NAV-direktøren.

Terje Tønnessen

OPPFORDRER: NAV-direktør for Telemark og Vestfold, Terje Tønnessen, mener det må handles raskt for å få innvandrere ut i arbeidslivet. Han oppfordrer flere aktører til å samarbeide tidligere.

Foto: Malin Nygaard / NRK

– De tre etatene må nok samspille mye tettere, sier Tønnessen.

NAV-direktøren mener man må tenke arbeid fra dag en i flyktning- og innvandringspolitikk. Han mener det norske samfunnet må begynne å planlegge tidligere hvor den enkelte skal inn i norsk arbeidsliv, hvordan man skal få vedkommende inn i det yrket, hva som kreves av utdannelse, og hva den enkelte har av utdanning fra før av.

– Vi må legge opp til at innvandrere kan få delta i arbeidslivet med en gang, sier Tønnesen.

Telemark blant de med flest arbeidsledige innvandrere

På NAV-kontoret i Porsgrunn jobber ei som er nærmest et prakteksempel på god arbeidsintegrering, nemlig Cossy Mutamba fra Rwanda. Hun kom til Norge for 13 år siden, og siden den gang har hun har tatt master i Norge og hun snakker nå seks forskjellige språk. Nå jobber hun med å hjelpe andre innvandrere ut i arbeidslivet.

Cossy Mutamba

Cossy Mutamba kom til Norge fra Rwanda for 13 år siden. Nå jobber hun med å få andre innvandrere ut i arbeid på NAV i Porsgrunn.

Foto: Petter Melsom / NRK

– Det er så mange som virkelig ønsker å jobbe. Nå ser vi at det kommer flere og flere flyktninger, og det kommer til å være et enormt behov for å integrere de videre. Det viktigste er å se hva hver enkelt kan bidra med i det norske samfunnet, sier Mutamba.

Samtidig påpeker hun at det også vil kreve noen justeringer fra arbeidsgiver.

– Jeg tror nok arbeidsgiver og andre aktører må takle at ikke alle flyktninger snakker 100 prosent norsk, og mange kommer fra en helt annen kultur. Vi må finne en god balanse, sier hun.