Her kan 1500 studenter parkere gratis

Studenter ved Universitetet i Bergen deler 80 gratis plasser med de ansatte, mens alle studenter ved NTNU må betale for å parkere. Nå vil politikerne fjerne fordelen med gratisparkering for studentene ved Universitetet i Stavanger.

Parkering ved UiS

Er det rimelig at studenter som kjører bil til studiestedet skal betale for parkeringen? Ja, mener SV. Tullete, mener Frp.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det går mye fortere med bil enn å reise kollektivt. Det er herlig å få sove litt lenger på morgenkvisten, sier Lisa Husa fra Sandnes.

Studenten ved Universitetet i Stavanger (UiS) innrømmer at hun er litt lat.

– Det hadde nok vært bedre for både miljø og lommebok om jeg reiste kollektivt.

– Hva hadde du gjort om du måtte betale for å parkere?

– Da hadde jeg nok valgt buss, svarer Husa.

Flere må reise kollektivt

Lisa Husa

UiS-student Lisa Husa.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Og snart må kanskje hun og andre studenter betale for å parkere ved UiS. Kommunalråd Eirik Faret Sakariassen fra SV mener tiden er overmoden for dette.

– Vi mener flere bør sykle, gå eller reise kollektivt. Det er garantert mange studenter som lett kunne droppet bilen, sier han.

Sakariassen er klar over at noen studenter er avhengige av bil, men mener at de i så fall har råd til å betale. Han tror også dette vil gjøre det lettere å finne parkeringsplasser for dem som trenger det.

Også Miljøpartiet De Grønne vil ha en gradvis innføring av betaling. Gruppeleder John Peter Hernes i Stavanger Høyre vil ha det på sikt.

– Når bussveien og sykkelstamveien er ferdig utbygd bør nok studentene betale for å parkere. Det må også sees i sammenheng med det nye sykehuset på Ullandhaug, sier Hernes.

Forrige uke skrev Stavanger Aftenblad at en konsulentrapport antyder parkeringsavgifter på 350–400 kroner dagen ved sykehuset hvis en skal få ned biltrafikken.

1500 parkeringsplasser

Eirik Faret Sakariassen

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Det er i dag 1500 gratis parkeringsplasser ved UiS. Ved Blindern i Oslo er det omkring 260 gratis parkeringsplasser for studenter. Universitetet i Bergen tilbyr 80 gratis parkeringsplasser til ansatte og studenter, mens studentene ved NTNU i Trondheim må betale for å parkere.

– Vi har drøftet dette tidligere, men ikke tatt noen avgjørelse for om vi skal innføre betaling, sier avdelingsdirektør Roar I. Huseby ved UiS.

Fremskrittspartiets fylkes- og kommunepolitiker Mats Danielsen synes studentbetaling er tullete.

– Vi har studenter som kommer fra Ålgård, Kverneland og Bryne. De er helt avhengige av bil og det vil svi skikkelig om de må betale for å parkere, mener Danielsen.

Åpen for å betale

Sara Rørnes

UiS-student Sara Rørnes.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

På parkeringsplassen ved universitetet har endelig Sara Rørnes fra Ålgård funnet en plass til bilen. Sykepleierstudenten og småbarnsmoren er helt avhengig av å kjøre.

– Jeg må stå opp før klokka fem om jeg skal reise kollektivt, sier hun.

Likevel er hun ikke negativ til betaling.

– Nå bruker jeg ofte lang tid på å finne parkeringsplass. Hvis en innfører betaling, blir det sikkert mye bedre for oss som må kjøre.