Haukeland Liadal trekker seg midlertidig

Stortingspolitiker Hege Haukeland Liadal trekker seg midlertidig fra flere verv i Arbeiderpartiet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er klokt av Hege Haukeland Liadal å trekke seg fra vervet som nestleder i Rogaland Ap mens reiseregning-saken granskes.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er klokt av Hege Haukeland Liadal å trekke seg fra vervet som nestleder i Rogaland Ap mens reiseregning-saken granskes.

– Det er viktig for meg at feil rettes opp og at alle fakta kommer på bordet. Derfor har jeg kommet til at det er riktig at jeg trekker meg midlertidig fra mitt verv som nestleder i Rogaland Ap mens denne saken pågår, skriver Haukeland Liadal på Facebook onsdag morgen.

Hun trekker seg også midlertidig fra sitt verv i Arbeiderpartiets landsstyre.

Haukeland Liadal har krevd over 60.000 kroner fra Stortinget for en rekke reiser som aldri har funnet sted, skrev Aftenposten tirsdag.

Hege Haukeland Liadal

Hege Haukeland Liadal har ifølge Aftenposten fått penger for å ha vært hjemme, på hytta, eller på private reiser.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Onsdag formiddag har Haukeland Liadal gitt beskjed til partiledelsen om at hun også midlertidig frasier seg ansvaret hun har hatt for petroleumspolitikken i Arbeiderpartiets energi- og miljøfraksjon på Stortinget. Hun vil også melde forfall til alle møter i Den interparlamentariske union (IPU).

– Jeg har jobbet med Stortingets regnskapskontor, og vil fortsette å ha dialog med Stortingets administrasjon og partiet for å oppklare det som har skjedd, skriver hun videre på Facebook.

Haukeland Liadal opplyser via kommunikasjonsavdelingen i Arbeiderpartiet at hun ikke kommer til å gi ytterligere kommentarer onsdag.

– En klok konklusjon

Leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet mener det er rett av Haukeland Liadal å trekke seg midlertidig som nestleder i Rogaland Ap.

– Det tror jeg er en klok avgjørelse. Det er stilt alvorlige spørsmål om hennes reiseregninger. Da er det riktig at hun gjør dette, og at dette blir oppklart og ryddet opp i, sier han, og understreker at denne saken er viktig for tilliten til stortingspolitikere.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Støre sier ledelsen sentralt i Arbeiderpartiet har hatt kontakt med Haukeland Liadal, men at avgjørelsen om å trekke seg midlertidig som nestleder i Rogaland Ap er hennes.

– Vi har hatt kontakt med henne, ja, og så har hun trukket den konklusjonen selv. Og det er en klok konklusjon.

– Hva har dere i ledelsen visst om de fiktive reiseregningene?

– Dette var nytt for oss da vi hørte om det i går ettermiddag. Det er veldig viktig at dette skjer på riktig måte. Om dette er rot eller andre ting, får Stortinget komme til bunns i. Da er det riktig at hun trekker seg fra vervet inntil det er avklart.

Støre vil foreløpig ikke sette likhetstegn mellom saken til Haukeland Liadal og saken til Mazyar Keshvari (Frp).

– Jeg har bare lest Aftenpostens sak, og så vet jeg at Stortingets presidentskap er opptatt av disse sakene. De må vurdere og trekke de konklusjonene de mener er nødvendige, sier han.

Opptatt av å ivareta Haukeland Liadal

Ordfører i Haugesund, Arne Christian Mohn (Ap) sier han ble overrasket og lei seg da han hørte om saken.

– Jeg kjenner Hege som en åpen og ærlig person. Det er vanskelig å tro at dette stemmer, sier han.

Arne-Christian Mohn

Ordfører i Haugesund, Arne Christian Mohn (Ap).

Foto: Thomas Halleland / NRK

Mohn sier han ikke har snakket direkte med Haukeland Liadal i dag, men de har sendt tekstmeldinger med hverandre. Han har også snakket med familien hennes.

– Hvordan har Liadal og familien hennes det nå?

– Det er vanskelig å si direkte, men jeg tror nok familien er sjokkerte. De har ikke hatt noe med dette å gjøre direkte, men vil nok kjenne på at det går ut over dem også.

Mohn sier han foreløpig ikke har tenkt på hvordan denne saken påvirker den forestående valgkampen.

– Nå er det viktigste å konsentrere seg om å ivareta de personene dette går ut over.

Vil betale tilbake

Haukeland Liadal opplyser at hun har levert regninger for reiser hun aldri har vært på.

I et tilfelle hvor hun oppga å besøke Odda og Tyssedal i jobbsammenheng, viste et bilde hun la ut på Facebook at hun befant seg hjemme i Haugesund. Hun fikk refundert 3000 kroner i kjøregodtgjørelse og diett fra Stortinget.

– Igjen er det viktig for meg å understreke at jeg er veldig lei meg for dette, og at jeg vil betale tilbake der jeg har gjort feil med reiseregningene, skriver hun på sin Facebook-side.

20. mars sa Haukeland Liadal til Aftenposten at hun legger inn reiser på forhånd, i en reiseregningsapp hun bruker. Deretter korrigerer hun for endringer. Hun presiserte overfor avisen at hun ikke leverer inn reiseregninger før reisen er gjennomført.

Administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen sier til NRK at han aldri har hørt om en slik praksis før.

– Naturlig og riktig avgjørelse

Leder for Arbeiderpartiet i Rogaland, Stanley Wirak, mener det er ryddig av Liadal å trekke seg fra nestledervervet.

Ordfører Stanley Wirak (Ap)

Stanley Wirak, leder i Rogaland Ap.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

–Jeg tror ikke det var noen annen måte å gjøre dette på, da ville det kommet mange spekulasjoner.

Wirak sier han ble gjort kjent med saken flere dager før den sprakk i media.

– Jeg snakket med Hege for cirka en uke siden, og visste at dette kom. Jeg informerte de som skulle informeres. Nå må vi bare vente til konklusjonen er klar.

Wirak mener saken er uheldig for partiet.

– Dette er veldig uheldig hvis det viser seg at det er gjort feil. Men her skal vi ikke dømme før vi vet mer om saken, sier han.

Mener politiet bør etterforske

Ansvarlig redaktør Einar Tho i Haugesunds Avis mener reiseregningssaken svekker tilliten til alle politikere.

– Folk vil spekulere. Men det er viktig å få etablert hvorfor disse feilene er gjort. Er de gjort med noen form for vilje eller er det bare rot.

Einar Tho

Einar Tho, ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Tho understreker at alle kan gjøre feil, og at Haukeland Liadal må få en skikkelig sjanse til å forklare hva som har skjedd. Samtidig mener han saken bør etterforskes av politiet.

– Jeg kan ikke helt skjønne at Stortinget kan komme utenom det. Det er viktig at folk opplever at her er det likhet for loven. Det vil også gi Liadal en reell mulighet til å renvaske seg, sier Tho.